18 січня: народні звичаї та прикмети погоди, що заборонено робити

Народне свято 18 січня відоме під назвами Водохресний святвечір, водохресний вечір, голодний вечір, Голодна Кутя.

Християни відзначають церковне свято 18 січня, яке називають Водохресний святвечір. На наступний день відзначається Водохреще, і сьогоднішня дата є підготовкою до нього. На Водохресний святвечір дотримуються посту і припиняють будь-які веселощі.

У Водохресний святвечір наші предки відмовлялися від м'ясної та молочної їжі, щоб підготувати тіло до Хрещення Господнього. На столі головною стравою була голодна кутя. Також в цю дату старанно молилися. 18 січня починали святити воду - для цього приносили до церкви приносили ємності з водою. Вважалося, що водохресна вода приносить здоров'я і благополуччя, тому її берегли на особливі випадки і вмивали нею дітей. 

Вважалося, що на водохресний святвечір вся вода в річках і озерах стає святою і чистою, тому таку воду набирали для господарських потреб і для домашньої худоби. Також чудодійну силу, за повір'ями, отримує не тільки вода, але і сніг. У цю дату дівчата вмивалися свіжим снігом, щоб шкіра була чистою і гладкою.

Наші предки вважали 18 січня небезпечним днем через розгул нечистої сили. У цю дату намагалися не виходити з дому без великої потреби і не починати нових справ, інакше вони будуть приречені на невдачу. У цей день сиділи вдома, займалися прибиранням і рукоділлям. Дівчата ворожили на долю і суджених, оскільки це був останній день Святок.

18 січня - хороший день для будь-яких водних процедур: прийняття ванни, походу в баню або в басейн. Також для міцного здоров'я дитини її можна викупати в цей день.

Що не можна робити 18 січня

  1. Без великої потреби сьогодні краще не виходити з дому.
  2. У цей день не можна їсти м'ясо, молочні продукти і яйця.
  3. Подружжю в цей день не можна мати інтимну близькість.
  4. Не можна ходити в брудному одязі сьогодні.
  5. Не можна змішувати звичайну воду зі святою для довгого зберігання.
  6. Не можна давати і брати гроші в борг, інакше весь рік будуть проблеми з грошима.

Прикмети погоди 18 січня

  • Птахи риються в снігу - до ранньої весни.
  • Небо вночі всипане зірками - до хорошого врожаю зерна.
  • Якщо сніг йде цілий день, то весь інший січень буде сніжним.
  • Мокрий сніг віщує вологий лютий.

Вас також можуть зацікавити новини: