Церковне свято 18 січня / depositphotos.com

Сьогодні віруючі відзначають Водохресний святвечір 2023 - день до того, як Ісус Христос прийняв Таїнство Хрещення в річці Йордан. Православні дотримуються посту й багато моляться. Головною стравою на столі в цей день повинна бути голодна кутя - традиційна пісна каша.

Православне свято 18 січня - день пам'яті мученика Феопемпта 

Феопемпт жив у Нікомідії і сповідував християнську віру. Він був відомий, як затятий захисник Христа і борець з ідолами. Коли імператор Діоклетіан приїхав в місто, він викликав до себе Феопемпта і вимагав, щоб той приніс жертву ідолам. Святий відмовився, за це його кинули в піч, але він залишився неушкоджений. 

Цар не знав, що робити з мучеником, став морити його голодом. Феопемпт прожив без їжі 22 дні, але і тоді не помер. Діоклетіан викликав волхва Феону, який дав мученику корж з отрутою. Святий з'їв її, але знову залишився живий. Тоді імператор розгнівався і наказав умертвити Феопемпта мечем, а Феону живого засипати землею.

Відео дня

Свято 18 січня - день пам'яті преподобної Синклітикії

Синклітікія народилася в Олександрії в IV столітті, була родом з багатої і благочестивої сім'ї. У дівоцтві полюбила Господа, вибрала його своїм нареченим і відмовлялася від інших чоловіків. Після смерті батьків вона роздала все своє майно бідним і відправилася в печеру, де подвизалася в пості і молитві.

Багато дружин і дів приходили до святої за допомогою і порадою, чули про її подвиги. Синклітикія спочатку відмовлялася, а потім поступилася і прийняла на себе подвиг наставництва. Передавши свій досвід і знання людям, вона померла в глибокій старості близько 350 року.

Прикмети 18 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • випав сніг на Святвечір - рік буде врожайним;
  • яка погода сьогодні - такою вона буде і на Масляну;
  • на небі багато яскравих зірок - вдарять морози;
  • дме сильний південний вітер - літо буде дощовим.

Що можна робити 18 січня

У першій половині дня люди відправляються в храм, щоб набрати воду на Водохреще. Вважається, що вона має цілющі властивості, може лікувати хвороби і знімати порчу. Якщо ввечері напередодні Хрещення вмитися снігом, то весь рік будете здорові, а умивання талою водою продовжує молодість і красу.

Що сьогодні не можна робити

На Водохресний Святвечір категорично заборонено сваритися, обманювати і злитися. Також небажано виконувати будь-яку роботу по дому: ремонт, шиття, вишивання або прибирання. Віруючі сьогодні дотримуються посту, тому вживати їжу тваринного походження теж не можна.

Вас також можуть зацікавити новини: