19 січня в Україні відзначається Водохреще 2023 - свято, яке поєднало в собі християнську суть і народні традиції. Останній день перед Водохрещем називається Водохресний святвечір або Голодна кутя. У цю дату на стіл ставлять різні пісні страви і моляться всією сім'єю. На голодну кутю готують однойменну обрядову страву з пісних продуктів.
Голодна кутя на водохресний святвечір
- Пшениця - 350 г.
- Мак - 100 р.
- Волоський горіх - 100 г.
- Ізюм - 100 г.
- Рідкий мед - 2 ст. л.
Пшеницю кілька разів промити і замочити у воді на 3 години. Потім відварити пшеницю до готовності на маленькому вогні (60-90 хвилин). Мак залити окропом на півгодини і розтерти в ступці. Горіхи просушити в духовці або на сухій сковороді і порубати ножем. У великій ємності змішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки і мед. Заправити кутю узваром.
Голодна Кутя-рецепт з булгуром
- Булгур - 200 р.
- Соняшникове насіння - 2 ст. л.
- Мед - 2 ст. л.
- Ізюм - 100 г.
- Мак - 100 р.
- Волоські горіхи - 100 г.
- Щіпка солі.
Булгур промити і варити 20 хвилин. Остудити готову крупу. Мак і родзинки запарити окропом на 20 хвилин, волоські горіхи порубати ножем. Мак розтерти в ступці або перебити в блендері, змішати з медом. В окремій ємності змішати всі інгредієнти для куті і злегка посолити.