Яке сьогодні свято 28 лютого / фото УНІАН (Янош Немеш)

Православна церква України 28 лютого за новим стилем вшановує святителя Василія та священномученика Протерія Олександрійського. За старим стилем у свято сьогодні згадують апостола від 70-ти Онисима. Це останній день зими.

Часто у це народне свято видно перші ознаки весни – на річках тане лід, прилітають перші перелітні птахи, а на озерах шукають собі пару диких качок. У лісах розквітають первоцвіти.

За уявленнями наших предків, в останні дні лютого весна бореться із зимою. За погодою найближчими тижнями буде ясно, хто переміг. Якщо наступні 10 днів пройдуть без сильних морозів, то настала остаточна весна.

Відео дня

У селян у народне свято 28 лютого було багато турбот. Продовжувалась підготовка до сільськогосподарського сезону. Українці купували насіння для посіву та виносили на вулицю, щоб загартувати від морозів. Чоловіки оглядали, чистили та лагодили інвентар, купували дрова.

Жінки у свято 28 лютого займалися готуванням та рукоділлям, прали постільну білизну та штори, діставали весняний одяг із шаф.

До цього дня часто завагітніли овечки. Власники овець проводили обряд, щоб ягнята народилися здоровими та міцними. Для цього вночі виходили надвір на подвір'я, і кланялися на всі чотири сторони. Також господар вівці пригощав пастуха та давав йому вино. Професія пастуха у Київській Русі дуже цінувалася.

28 лютого - знак Зодіаку

Народжені сьогодні люди за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня м'якосердні, добре виховані та скромні. Вони майже не здатні на грубість, лише якщо їх не виводити. Чутливі до критики та надовго запам'ятовують образи, але й хороше ставлення високо цінують. Люблять порядок та передбачуваність.

28 лютого свято Україна / фото Georg Satzinger, Pixabay

Що не можна робити 28 лютого

Не можна пити алкоголь сьогодні, інакше станете алкоголіком.

Не беріть гроші в борг, інакше завжди будете в боржниках.

Невдалий день для риболовлі та полювання.

Якщо приснився хороший сон - не розповідайте його нікому, щоб він збувся.

Прикмети погоди 28 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Місяць оранжевого відтінку - до потепління, блакитного - до морозів і снігопаду.
  • Дуже багато зірок на небі - у овечок багато ягнят народиться.
  • Східний вітер дме - до піщаних бур влітку.
  • Захід червоного кольору - до сильної хуртовини.
  • Якщо прилетіли перелітні птахи, то весна буде ранньою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: