Яке сьогодні свято 28 травня / фото Ботанічний сад ОНУ ім.І. Мечникова

Православна церква 28 травня вшановує преподобного Пахома Великого, єгипетського ченця. Наші предки називали Пахома Теплим або Бокогрієм, оскільки погода в цей день практично не відрізнялася від літньої. 

День Пахомія селяни присвячували посівам. Хоча більшість овочів і дерев до цієї дати вже посаджені, але ще варто посіяти гречку, пшеницю, жито і овес. Наші предки говорили, що святий Пахом в цей день насилає тепло на землю і благословляє посіви на швидке зростання. Також день Пахома вважається вдалим для посіву огірків у відкритий грунт.

Щоб овочі і зерно краще вродили, а комахи - шкідники їх не чіпали, наші предки в міжрядді овочів залишали ношені постоли. Вважалося, що в старому взутті присутня сила землі. Також на ділянці ставили бочки з водою і медом, щоб бджоли охочіше прилітали на город і запилювали овочі. А в саду квітучі дерева і чагарники обприскували медовою водою.

Відео дня

Народжені 28 травня люди дуже рішучі, активні і працьовиті. Оточуючим здається, що ці люди все встигають і з усім справляються, хоча вони можуть просто приховувати свою втому. Такі люди часто приховують свої негативні емоції від близьких, щоб не "грузити" їх своїми проблемами. Вони дуже люблять тварин.

Що не можна робити 28 травня

У день Пахома в домі бажано дотримуватися чистоти. Не можна залишати в будинку неприбране ліжко, немитий посуд і пакети зі сміттям.

Не можна витиратися чужим рушником сьогодні, інакше заберете на себе чужі хвороби. Також дитину 28 травня не варто витирати рушником батьків.

Незаміжнім жінкам 28 травня не варто розповідати про плани на майбутнє весілля і сімейне життя, інакше задумане не збудеться.

Прикмети погоди 28 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо калина розцвіла, то пора сіяти льон і овес.
  • З каштана опали квіти - літо вже настало.
  • Якщо у ластівок вже з'явилися пташенята, то заморозків більше не буде.
  • Небо на сході сонця червоне - до грозового літа.
  • Веселка в 28 травня віщує відмінний урожай в цьому році.
  • Якщо в день Пахома пішов дощ, то дощі триватимуть ще тиждень.
  • Дощ іде цілий день - до хорошого врожаю грибів.
  • На осиці дуже багато сережок - овес в цьому році вродить.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: