Яке сьогодні свято 3 січня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 3 січня за новим стилем вшановує пам'ять пророка Малахії та святого мученика Гордія. За старим стилем цього дня вшановують пам'ять митрополита Київського святого Петра.

У народному календарі ця дата одержала назву Петро-напівкорм, оскільки до цього дня витрачали половину зимових запасів. Наші пращури у цей день спостерігали за сараями і засіками, розраховували, чи вистачить корму для худоби до кінця зими, чи потрібно закупити ще. Якщо запаси закінчувалися, то їхали на зимові ярмарки та базари. Також 3 січня докуповували дрова для печі.

У народне свято 3 січня українці захищали льох та зерносховище від щурів, комах та грибка. Для цього приміщення обкурювали димом тютюну чи полину, або залишали біля припасів миску зі святою водою та срібною ложкою. Також у льоху ставили дві схрещені хрест-навхрест скіпки.

Відео дня

Для міцного здоров'я та захисту від злого ока наші пращури у цей день вмивалися водою з криниці чи джерела. А для захисту худоби від нечисті тварин годували вівсяною або пшеничною кашею з додаванням домашнього молока, а також обмахували корів та кіз березовим віником.

У свято 3 січня, за давніми повір'ями, потрібно дотримуватися скромності. Не можна цього дня нічим хвалитися і пишатися, інакше святий Гордій все забере.

3 січня - знак Зодіаку

Народжена 3 січня людина за знаком Зодіаку - Козеріг. Іменинники цього дня за характером потайливі та малотовариські, але добросерді. Вони добре знаються на людях, але погано розуміють себе. Вміють дати мудру пораду і втішити скорботну людину. Прагнуть самостійності, не люблять залежати від інших. Народжені 3 січня люди часто недооцінюють себе.

Свято 3 січня Україна / фото Eckehard Jagdmann, Pixabay

Що не можна робити 3 січня

Не можна розповідати нікому погані сни, інакше вони збудуться.

Поганою прикметою в ніч з 2 на 3 січня вважається побачити уві сні поїздку в автобусі або поїзді. Такий сон також не можна розповідати.

Наші предки вважали, що в цей день не можна бажати щастя і здоров'я, інакше все збудеться навпаки.

Не можна в цей день давати обіцянки і клятви, які не зможете виконати. Не варто також вінчатися, якщо не впевнені в своїй другій половині.

Хто буде підслуховувати і підглядати сьогодні, у того погіршаться зір і слух.

Не можна хвалитися і поводитися гордовито, інакше втратите все, чим пишаєтеся. У цей день слід вести себе скромніше.

Не варто пити алкоголь, якщо не хочете мати проблем із печінкою протягом року.

Прикмети погоди 3 січня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Яка погода на день Петра, таким буде вересень.
  • Якщо на землі в цей день немає снігу, то весна буде ранньою.
  • Багато снігу випало - до пізньої весни і хорошого врожаю.
  • Птахи часто співають - до теплої погоди в найближчі дні.
  • Небо на світанку яскраво-червоне - до хуртовини.
  • Галки і ворони ходять по землі - до відлиги, сидять на верхівках дерев - до морозу.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: