Яке сьогодні свято 4 березня / фото Colin Behrens, Pixabay

Православна церква України 4 березня за новим стилем вшановує преподобного Герасима Йорданського, святого Якова Постника та князя В'ячеслава Чеського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують апостолів від 70-ти Архіпа та Філімона, а також дружину Філімона святої Апфії.

У народне свято 4 березня жінки пекли печиво та коржики у формі птахів. Таку випічку роздавали всім членам сім'ї. Вірили, що таким чином можна прискорити настання весни. Також домашньою випічкою варто пригостити жебраків і людей, які бідують. Зроблене сьогодні добро повернеться у потрійному розмірі.

Відео дня

Селяни на свято 4 березня проводили обряд, щоб дізнатися, яке зерно цього року дасть добрий урожай. Для цього з ранку виносили на вулицю житній, пшеничний та вівсяний снопи. Залишали на добу і наступного дня перевіряли, на якому найбільше інею. Саме така культура влітку дасть найбагатший урожай.

У теплі роки до 4 березня вже танув увесь сніг на землі та весь лід на водоймах. Наші пращури влаштовували невелике застілля, а потім копали грядки.

Народне свято 4 березня - вдалий день для посіву та посадки будь-яких культур. Українці починали висаджувати розсаду, ранні овочі та плодові дерева.

4 березня - знак Зодіаку

Народжені сьогодні люди за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером мрійливі та творчі, дуже креативні, трохи наївні. Вони швидко прив'язуються до людей, але загалом мають небагато друзів. Не люблять зміни, пригоди, галасливі місця. Цінують спокійне і тихе життя.

4 березня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 4 березня

Не можна в цей день позичати гроші, їжу і речі, інакше весь рік будете боржником.

У цей день не можна відмовляти в допомозі жебракам, голодуючим і знедоленим.

Небажано хворіти в цей день, інакше хворіти будете довго.

Вночі не можна дивитися на падаючі зірки.

Прикмети погоди 4 березня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо на землі багато снігу залишилося, то урожай в цьому році буде пізнім.
  • Сонячний і ясний день - до родючого року.
  • Сонце дуже смажить в цей день - до раннього літа.
  • Якщо розлилися річки, то скоро потеплішає.
  • Вогонь в печі сильно горить - до похолодання.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: