Яке сьогодні свято 6 березня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 6 березня за новим стилем вшановує пам'ять римського імператора Костянтина та його матері Олени Рівноапостольної, за яких християнство стало офіційною релігією Римської імперії. За старим стилем у свято 6 березня християни вшановували преподобного Тимофія, православного святого та пустельника.

У день Костянтина та Олени зазвичай стояла тепла та сонячна погода. Часто це був перший по-справжньому весняний день. За народними прикметами, сонячне світло у свято сьогодні має цілющі та омолоджувальні властивості. Для міцного здоров'я цього дня варто вийти на вулицю і подивитись на сонце, а насіння рекомендується винести на сонячне світло для хорошого врожаю. У будинках в цю дату вікна не закривали шторами.

Відео дня

Дуже щасливою прикметою у це народне свято вважається побачити лелеку чи ластівку. А якщо ці птахи в Костянтинів день прилетіли на подвір'я або почали вити гніздо біля будинку, то в сім'ї незабаром буде поповнення. Великим гріхом вважається зруйнувати ластівчине гніздо.

Народне свято 6 березня вважається вдалою датою для риболовлі, а також для викопування та освячення колодязя.

Щоб прискорити настання весни, у цю дату наші пращури випікали хліб у печі. Також цієї дати розвішували в саду і наповнювали кормом шпаківні, оскільки вірили, що птахи приносять весну на хвості.

6 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером допитливі та цілеспрямовані, мрійливі, романтичні, трохи наївні. Вони бачать у людях найкращі якості. Мають нестабільну самооцінку і легко опускають руки у разі невдач. Їх не можна назвати сміливими та рішучими, але у них добре серце.

6 березня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 6 березня

Не можна залишати вогонь без нагляду, щоб не сталося пожежі.

У цю дату не можна сидіти за зламаними меблями і спати на зламаному ліжку. Також не можна носити рваний і брудний одяг. Все це вважається поганою прикметою, що приносить нещастя.

Не можна щоб в будинку було не прибрано весь день.

Прикмети погоди 6 березня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Тепле повітря в цей день віщує ранню весну без заморозків. 
  • Якщо річки і озера вийшли з берегів, то вже можна сіяти ранні культури у відкритий грунт.
  • Якщо весна рання, то і осінь рано настане.
  • У зайця біла шкірка - сніг ще випаде.
  • Якщо сніг повністю розтанув, то більше снігопадів цієї весни не буде.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: