Обрізання Господнє 2023 / фото dneprovec.by

 У дитячому віці Ісусу провели обрізання за місцевими традиціями. У ті часи обрізання було прообразом хрещення для прийняття дитини в християнство. Цю важливу подію в житті Ісуса християни відзначають у свято Обрізання Господнього.

Нагадаємо, що на 14 січня випадає ще два свята: Старий Новий рік 2023 та Щедрий вечір 2023.

Обрізання Господнє - що відзначають в цей день

Через тиждень після народження Ісусу зробили обрізання (видалення крайньої плоті), як і всім місцевим немовлятам чоловічої статі. Цей обряд позначав приналежність до богообраного народу і до Єдиного Бога.

Відео дня

Обряд обрізання був поширений у перших християн, але рідко практикується в наші дні. Зараз його замінюють "обрізанням духовним", тобто хрещенням і дотриманням постів. У наш час обрізання у хлопчиків досі практикують іудеї і мусульмани.

Обрізання Господнє 2023: суть свята

Обрізання Ісуса має глибокий метафоричний сенс. Цей обряд символізує важливість смирення людини перед Богом, необхідність дотримуватися Божих законів і відмовитися від гріховних пристрастей. 

Обрізання у стародавніх християн означало "видалення" гріхів. Насправді Ісус як безгрішний Божий син не потребував цього обряду. Але його приклад показав, що всім віруючим однаково важливо змиритися і дотримуватися християнських законів.

Як відзначають Обрізання Господнє

Обрізання 2023 збігається з Днем Василя і Старим Новим роком, тому і традиції у цих свят змішалися. 14 січня заведено накривати багатий ситний стіл і кликати гостей. На свято готують страви зі свинини, а головним королем столу є запечене порося.

Хлопчики і чоловіки в цей день ходять посівати, а дівчата ворожать на долю і женихів. Всі віруючі в цей день можуть відвідати церковну службу. 

Що не можна робити в Обрізання Господнє

  • Не можна нічого давати і брати в борг, інакше весь рік в боргах проведете. Також не варто оформляти кредити.
  • Заборонено в цей день працювати по дому і займатися рукоділлям.
  • Не варто також лаятися, лихословити і сваритися з рідними.
  • Відмовити в допомозі іншій людині в цей день - погана прикмета.
  • Не можна виносити сміття.

Вас також можуть зацікавити новини: