Обряди на Трійцю / фото ua.depositphotos.com

Завтра християни відзначать Трійцю - одне з найважливіших християнських свят у році. Цей день також називають Зеленим святом або П'ятидесятницею, оскільки святкується він через 50 днів після Великодня. В Україні цей день оголошено офіційним вихідним. Наші предки завжди надавали великого значення цьому дню, і приурочили до Трійці безліч обрядів.

Молитви на Трійцю

У це свято можна прочитати вдома молитву до Святої Трійці. Бажано мати ікону із зображенням Трійці. Якщо дозволяє здоров'я, для молитви краще встати на коліна, щоб показати свою повагу. Читати молитву краще в прибраній кімнаті.

Пресвята Трійце, помилуй нас. Господи, очисти гріхи наші. Владико, прости беззаконня наша. Святий, відвідай і зціли немочі наша, імені Твого ради. Господи, помилуй. Господи, помилуй. Господи, помилуй. Слава Отцю і Сину і Святому духу і нині і повсякчас, і на віки віків. 

Відео дня
Обряди на Трійцю / фото УНІАН

Обряди і ритуали на Трійцю

Читайте такожЛітнє сонцестояння 2021: дата і прикмети, що не можна робити в цей деньНаші предки у свято Трійці збирали цілющі трави і квіти, плели вінки, готувалися до посіву врожаю. Букети трав часто освячували в церкві і приносили в будинок, сарай або хлів для захисту від злих сил. Зеленими гілками прикрашали будинок і обідній стіл.

Важливо відзначити, що церква несхвально ставиться до будь-яких ворожінь і містичних ритуалів, і вважає їх єрессю. Однак для прихильників обрядів існує безліч цікавих звичаїв на це свято.

  • Ворожіння на заміжжя. Незаміжня дівчина крутиться навколо своєї осі і потім падає в траву. В який бік вона впаде головою - там живе її наречений.
  • Незаміжні дівчата кидають чайні ложки в гілки берези. Чия ложка впаде на землю, а не застрягне в гілках, та дівчина раніше інших вийде заміж.
  • З листя клена і гілок виготовляють опудало зозулі і пускають плисти по річці. Чия зозуля далі всіх пропливе, та й вийде першою заміж.
  • З гілок берези і диких квітів плетуть вінок. Якщо він зів'яне через тиждень - людині варто очікувати хвороби, а якщо залишиться зеленим - здоров'я буде міцним.

Народні прикмети на Трійцю

  1. Якщо ворона часто каркає, то варто очікувати поганих новин.
  2. Намокнути під дощем в цей день - до багатства.
  3. Грози сьогодні віщує поганий урожай зерна.
  4. Якщо собака народила щенят, до і господарів скоро з'являться діти.
  5. Дощ сьогодні - до жаркого літа.

Вам також може бути цікаво: