Маковий пиріг може також додатково бути збагачений родзинками, горіхами або, наприклад, сливами.
Маківник – це смачний солодкий пиріг. Традиційною начинкою цієї випічки є мак, однак його можна також додатково присмачувати горіхами, родзинками, медом.
Такий пиріг із маком зовсім не складний у випіканні. Його часто готують на Різдво, Великдень або ж на Медовий Спас (у народі це свято також називають Маковія).
Сливи розрізати на половинки, видалити кісточки. У п'яти-шести слив половинки розрізати ще на кілька частин залежно від розміру, щоб вийшли невеликі шматочки.
Змішати бодян з чайною ложкою цукру.
Борошно просіяти з розпушувачем, додати мак. Всипати цукор та ванільний цукор, перемішати.
Смалець трохи нагріти до консистенції м'якого масла.
У борошні зробити заглиблення, вбити яйця, додати смалець, молоко. Все добре перемішати.
Шматочки слив додати в тісто і перемішати.
Форму застелити папером для випічки, вилити тісто, розрівняти й розкласти половинки слив розрізом нагору. Посипати сумішшю цукру з бодяном, зверху посипати корицею.
Відправити пиріг у розігріту до 180°С духовку і пекти приблизно 40 хвилин, водночас орієнтуватися слід за власною духовкою. Готовність випічки перевірити за допомогою сірника або зубочистки (якщо сухі – то пиріг готовий).
Вийняти пиріг і залишити остигати, потім вийняти з форми. За бажанням Маківник можна посипати цукровою пудрою.
Для крему
Масло має бути кімнатної температури. Висипати до нього цукор і розтерти ложкою. Потім вбити яйця, розмішати. Висипати сухий мак і розмішати.
Ввести просіяне борошно та розпушувач.
Дно форми застелити пергаментом, викласти тісто, розрівняти його. Відправити у розігріту до 180°С духовку орієнтовно на 25-30 хвилин. Готовність перевіряти сухою зубочисткою або сірником.
Тим часом замочити желатин і залишити для набухання на той час, який вказаний на упаковці. Готовий пиріг вийняти з духовки й залишити остигати.
Читайте такожНеймовірний яблучний джем: як приготувати ароматно-апетитний смаколик
У сметану висипати цукор і ванілін, розмішати до повного розчинення цукру.
Желатин нагріти, не доводячи до кипіння й безперервно помішуючи. Процідити його, охолодити та вилити у сметанну масу, розмішати. Покласти ненадовго у холодильник, щоб крем почав "схоплюватися". Потім акуратно вилити його на пиріг. Покласти пиріг на ніч у холодильник.
Вранці акуратно зняти бортик і викласти пиріг на тарілку.