Собор Архангела Гавриїла 2023 / depositphotos.com

26 липня православні християни шанують одного з семи Архангелів Христа і відзначають Собор Архангела Гавриїла. Це свято присвячене значущій події - на честь освячення храму святого, зведеного в Константинополі в XVII столітті.

Хто такий Архангел Гавриїл - у чому допомагає святий

Архангела Гавриїла шанують два рази на рік: 8 квітня - Гавриїл Благовіст і на церковне свято 26 липня - Собор Архангела Гавриїла. 

Святого називають служителем чудес і таємниць Божих. У Святому Письмі про нього згадують кілька разів. Саме Гавриїл відкрив пророку Мойсею таємницю створення світу і допоміг написати Книгу Буття. Анні Гавриїл повідомив про те, що незабаром у неї народиться дочка - Діва Марія, а Богородиці розповів про появу на світ Сина Божого. Йосипа, чоловіка Анни, Гавриїл попередив, що Ірод має намір вбити всіх немовлят і таким чином врятував маленького Ісуса, Богородицю і Йосипа. Архангел весь час опікав Діву Марію за життя.

Відео дня

На іконах архангела зображують як юнака, який тримає в руці квітучу райську гілку або білу лілію. Є варіанти, де він зі сферичним дзеркалом або з палаючою свічкою всередині світильника.

Архангела Гавриїла вважають захисником віруючих - він направляє на праведний шлях, а зрадників і брехунів карає. У святого просять благополуччя в домі та позбавлення від різних хвороб, а жінки молять про народження дитини.

Що потрібно робити на Собор Архангела Гавриїла

На свято добре піти в храм і помолитися святому. Також в цей день прийнято пекти пироги і роздати їх як милостиню - це до добра в домі та достатку. Незважаючи на свято, в цей день прийнято працювати - Архангел Гавриїл допомагає тим, хто трудиться.

Собор Архангела Гавриїла - що не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

  • не можна обманювати;
  • заборонено лаятися - інакше лиха будуть переслідувати протягом 4 місяців;
  • не можна лінуватися і байдикувати;
  • заборонено викидати хліб - рік буде голодним;
  • не можна бути жадібним і відмовляти тим, хто просить.

Також в цей день не слід брати і давати гроші в борг, а якщо є борги, то їх потрібно постаратися віддати.

Архангел Гавриїл - молитва до святого

На Собор Архангела Гавриїла можна прочитати молитву, а можна помолитися і своїми словами - головне щиро.

О святий Архангеле Гавриїле! Всеусердно молимо Тебе, настав нас, рабів Божих (імена) на покаяння від злих діл і на утвердження в вірі нашій, зміцни й захисти душі наші від спокус облудних і ублагай Творця нашого дарувати відпущення гріхів наших. О святий великий Гавриїле Архангеле! Не зневаж нас, грішних, що молимось тобі у віці цьому і в будучому, але завжди помічником нашим будь, щоб невтомно ми славили Отця, і Сина, і Святого Духа, владу твою і заступництво на віки вічні. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: