Собор дванадцяти апостолів / фото ua.depositphotos.com

13 липня за старим юліанським календарем православна церква відзначає Собор дванадцяти апостолів. У це свято віруючі згадують найближчих учнів Христа, які поширювали його вчення світом. Протягом року кожен апостол (крім Юди) має своє окреме свято, а 13 липня вони шануються разом.

За новоюліанським календарем День дванадцяти апостолів відзначають 30 червня.

Хто такі дванадцять апостолів

Апостоли - це учні Ісуса Христа, які подорожували разом з ним по світу і навчалися християнської мудрості. Після страти Христа і піднесення на небо вони розійшлися світом і почали проповідувати Слово Боже. Майже всі апостоли, окрім Іоана та Юди, померли мученицькою смертю. Відомості про життя 12 апостолів містяться в Євангелії та Діях святих апостолів, а також у Священному Переказі.

Відео дня

Ось як звали всіх 12 апостолів: Петро Першоверховний та його брат Андрій Первозваний, Іоан Богослов та його брат Іаків Зеведєєв, Пилип, Варфоломій, Левій Матвій та його брат Яків Алфєєв, Фома, Тадей, Симон Кананіт та Юда Іскаріот.

Апостол Юда зрадив Ісуса за 30 монет. Після страти вчителя він покаявся і повісився, але був виключений зі списку апостолів. Замість нього решта одинадцять учнів Христа обрали дванадцятим Маттія. Юда Іскаріот у це свято не вшановується.

Свято Дванадцять апостолів / фото ua.depositphotos.com

Традиції свята Дванадцять апостолів

Наші пращури у цей день проводжали весну частівками, хороводами та купаннями у воді. Молодь на свято виготовляла солом'яне опудало і ходила з ним селом, а ввечері кидала у річку.

13 липня у церквах проводять богослужіння. Цього дня можна відвідати службу та помолитися дванадцяти апостолам. У святих просять благополуччя та здоров'я для рідних.

За традицією цього дня, як і на Великдень, фарбують яйця. Для цього використовують кольори сонця - жовтий, помаранчевий та червоний. Варені яйця є основною стравою дня. У давнину господині на Собор дванадцяти апостолів варили всі яйця, що були в домі, щоб кури краще неслися.

Цього дня не можна сваритися, хвалитися, згадувати старі образи, матюкатися. Заборонено зловживати алкоголем. Не рекомендується робити стрижку. А ось заборони на роботу на це свято немає. Наші пращури 13 липня багато працювали на городі та в саду.

Картинки зі святом Дванадцяти апостолів

Собор дванадцяти апостолів 2023 / фото УНІАН
Собор дванадцяти апостолів 2023 / фото УНІАН
З Собором дванадцяти апостолів 2023 / ікона
Собор дванадцяти апостолів 2023 / фото УНІАН
Собор дванадцяти апостолів 2023 / фото УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: