Троїцька батьківська субота 2023 / depositphotos.com

Троїцька батьківська субота - один з головних поминальних днів у році. Напередодні свята Трійці прийнято не тільки поминати всіх померлих, але також дуже важливо вчиняти добрі справи. Що роблять в Троїцьку суботу ще, що заборонено і прикмети цього дня - в матеріалі УНІАН.

Що таке Троїцька батьківська субота

У православній традиції є особливі поминальні дні, які називають батьківські суботи. Серед них дві - Мясопустна і Троїцька батьківська субота - називаються Вселенськими. Це дні, коли моляться не тільки про померлих родичів, а про всіх померлих християн.

Коли Троїцька батьківська субота в 2023 році

Троїцька батьківська субота не має фіксованої дати і завжди відзначається в день напередодні свята Трійці. Дата Трійці залежить від Великодня і святкується на 50-й день після нього. Відповідно, поминальна субота - на 49-й день. У 2023 році Троїцька батьківська субота випадає на 3 червня.

Відео дня

Що потрібно робити в Троїцьку батьківську суботу

Напередодні Трійці в храмах проходить заупокійне богослужіння, спочатку літургія, а потім - панахида. Традиційно парафіяни йдуть помолитися і поставити свічку за упокій померлих.

На службу слід прийти раніше, щоб подати заупокійні записки. Можна замовити Сорокоуст - щоденне поминання протягом 40 днів. Також зазвичай до церкви в цей день приносять пісну їжу, яку залишають на поминальних столах, а потім освячують і роздають незаможним парафіянам з проханням помолитися за упокій.

Одна з давніх традицій Троїцької батьківської суботи - потрібно піти на цвинтар, привести в порядок могили, вшанувати пам'ять померлих. Вважається дуже хорошою справою прибрати не тільки могили померлих близьких, а й занедбані. Цей день взагалі потрібно присвятити добрим справам - у пам'ять про тих, кого вже з нами немає. 

Отже, в Троїцьку суботу потрібно:

  • помолитися за померлих родичів і всіх інших християн;
  • відвідати кладовище, прибрати могили;
  • подати милостиню нужденним, зробити добру справу;
  • зібрати поминальне застілля.

Про покійних в цей день потрібно згадувати тільки добрими словами.

Що не можна робити в свято батьківська субота

На Троїцьку батьківську суботу є ряд заборон, які радять не порушувати, щоб не нашкодити своїми діями душам покійних.

У цей день не можна:

  • сумувати і плакати;
  • залишати їжу на могилах, алкоголь, сигарети - церква цього не вітає;
  • влаштовувати галасливі застілля, вживати алкоголь без міри;
  • лаятися, ображатися, обманювати.

Цього дня забороняється важко працювати, але і байдикувати також не потрібно.

Троїцька субота - прикмети

Згідно з народними повір'ями, в цей день можуть наснитися покійні родичі. Іноді в таких снах вони дають підказку на питання, яке турбує.

У сам поминальний день наші предки приносили в дім гілку осики: якщо вона залишалася зеленою - рік буде хорошим, а якщо засохла - важким. Також народні прикмети забороняють купатися на Троїцьку суботу - русалки заберуть із собою.

Дощ піде на Троїцьку суботу - до достатку, а веселка - провісник здоров'я і удачі.

Раніше ми розповідали, коли будуть всі батьківські суботи у 2023 році.

Вас також можуть зацікавити новини: