Яке церковне свято сьогодні, 1 березня / УНІАН

1 березня за новим церковним календарем православні згадують преподобну мученицю Євдокію Іліопольську. У народному календарі - Явдоха Веснівка. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 1 березня за старим стилем - у матеріалі.

1 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

1 березня за новим стилем (14 березня за старим стилем) - день пам'яті святої Євдокії Іліопольської.

Євдокія жила в місті Іліополі Фінікійському (зараз територія Лівану). Вона була дуже вродливою і вирішила заробляти на своїй красі: почала приймати заможних чоловіків із різних країн, і незабаром розбагатіла. Жила вона безтурботно, але одного разу вночі почула, як її сусід здійснює молебний спів і читає Писання про праведників і грішників. Відтоді Євдокія замислилася про своє життя й усвідомила, як неправильно вона його веде.

Відео дня

Дівчина кілька днів постила, молилася і каялася, а потім прийняла хрещення. Усе майно вона роздала бідним, а сама пішла в монастир. За своє покаяння Євдокія отримала дар зцілення і воскресіння людей - відомо про три такі випадки.

Згодом свята стала ігуменею монастиря. Силою своєї молитви вона могла навернути язичників у християнство, і слава про неї дійшла до імператора Вікентія. Той велів розправитися з Євдокією - преподобномученицю стратили в перший день весни.

Свято 1 березня за старим стилем - день пам'яті святих Памфіла, пресвітера, і 11 мучеників.

Про що говорять прикмети на 1 березня

1 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 1 березня - свято Явдоха Веснівка. За його прикметами судили про подальшу погоду:

  • який день сьогодні - таким і літо;
  • якщо цього дня заметіль - весна буде затяжною, а рік неврожайним;
  • з даху капає - до теплого літа;
  • сніг іде - восени буде багато грибів;
  • якщо цього дня багато калюж - влітку буде багато меду.

За народною традицією цього дня особливо ніхто не працює - зустрічають весну.

Що не можна робити 1 березня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - це лаятися. Вважається, що тоді можна не помиритися до самого Великодня. Не слід лихословити, пліткувати, відмовляти в допомозі й тому, хто просить милостині, - тягар гріхів померлих родичів впаде на скупого.

За народними прикметами цього дня не радять позичати гроші, займатися рукоділлям - воно не заладиться, а після заходу сонця 1 березня не можна стригти нігті.

Що можна робити 1 березня

У святої Євдокії просять терпіння і зміцнення віри, зцілення від хвороб, моляться їй про позбавлення від безпліддя, допомоги в справах і перед важкими випробуваннями.

За народною традицією цього дня готуються до посівної - переглядають насіння, інвентар, техніку. Згідно з прикметою, якщо сьогодні погодувати безпритульну кішку або собаку та/або забрати їх до себе додому, то будеш жити довго і щасливо без матеріальних проблем.

Вагітним добре 1 березня зустріти схід сонця Ярила, щоб виносити і народити здорового малюка.

1 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Олександра, Анна, Антон, Антоніна, Василь, Веніамін, Дарина, Євдокія, Іван, Михайло, Надія, Нестор, Ольга, Петро.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: