Церковне свято 10 листопада / depositphotos.com

Параскева народилася в благочестивій родині, її ім'я з грецької мови перекладається як "п'ятниця". Батьки назвали її так, тому що дівчинка народилася в цей день тижня. Будучи зовсім маленькою, Параскева втратила батька і матір, всі свої доходи витрачала на допомогу бідним і хворим, увірувала в Господа і вирішила не виходити заміж.

У ті часи правитель Діоклетіан почав гоніння на християн і Параскева постала на суд. Імператор, бачачи красу дівчини, просив її відректися від Христа і погодитися бути дружиною язичника. Параскева відповіла, що у неї вже є наречений - Ісус Христос. Правитель довго мучив Параскеву і в підсумку вбив, а на наступний день помер сам - кінь скинув його в яр.

Православне свято 10 листопада - день пам'яті преподобного Іова Почаївського

Іов з самого дитинства мріяв про чернече життя, тому, досягнувши відповідного віку, він відправився в монастир, розташований в Карпатах. Був відомий своїми чернечими подвигами і строгим життям, тому Костянтин Острозький зробив його настоятелем обителі в Дубно.

Відео дня

20 років він правив обителлю, захищаючи православ'я від іновірців, але пізніше змушений був піти в Почаївський монастир. Там відмовився від посади настоятеля, прийняв схиму і жив у строгому пості і молитві. Помер в 1651 році, мощі його визнані чудотворними.

Прикмети 10 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • сніг пішов сьогодні - зима буде довгою і морозною;
  • дощ - чекайте теплого зимового періоду;
  • подивитися на небо, якщо там багато зірок - отримати проблеми зі здоров'ям;
  • скільки птахів помітиш у небі 10 листопада - стільки буде теплих днів.

Що сьогодні не можна робити

У цей день категорично заборонено мити вдома підлогу. Вважається, що порушення заборони спричинить за собою невдачі в житті. Вагітним дівчатам не можна позичати гроші і віддавати їх. Голосно відзначати свято також не рекомендується - до сліз в майбутньому.

Що можна робити 10 листопада

Дівчата завжди вважали Параскеву своєю заступницею, тому молилися їй про вдале заміжжя, здоров'я і благополуччя для всієї родини. За старих часів 10 листопада прикрашали ікону святої різними травами - вважалося, що тоді вони стануть цілющими. Рослинами потім лікували хворих, а в відварах купали маленьких дітей, читаючи змови на здоров'я.

Вас также могут заинтересовать новости: