Церковне свято 11 листопада / depositphotos.com

Анастасія Римлянка з трьох років жила в монастирі і виховувалася у ігумені Софії, яка для багатьох служила прикладом благочестивого життя. Дівчина була дуже красива, тому багато знатні чоловіки пропонували їй заміжжя. Анастасія твердо вирішила присвятити своє життя богу і відкидала будь-які пропозиції.

У той час, коли імператор Декій почав гоніння на християн, начальник міста зажадав до себе Анастасію. Там її переконували відректися від Христа, жити в своє задоволення, вийти заміж і поклонятися ідолам. Дівчина відповідала, що у неї один наречений - Ісус Христос. Її довго мучили, а потім відрубали голову.

Православне свято 11 листопада - день пам'яті преподобного Авраамія Затворника

Преподобний Авраамій з малих років цікавився священними книгами і збирався піти в монастир після досягнення віку. Але батьки хотіли, щоб син одружився - Авраамій виконав прохання. Через тиждень після одруження він пішов в пустелю і оселився в келії - не виніс тягот сімейного життя.

Відео дня

Єпископ міста викликав святого до себе, щоб відправити його з місією звернення язичників в християнство. Авраамій довго відмовлявся, але єпископ сказав йому, що поки святий живе в пустелі, він рятує тільки себе. Якщо він поїде в місто з проповіддю - врятує інших. Авраамій звернув в християнство багатьох язичників, місто стало повністю православним. 

Пізніше він повернувся в свою келію і прихистив свою племінницю - сироту Марію. Одного разу її спокусив якийсь парафіянин і Марія, соромлячись такого свого вчинку, поїхала з келії. Авраамій дізнався про це, знайшов її, змусив покаятися і повернув додому. Незабаром Марія отримала дар зцілення хвороб.

Прикмети 11 листопада

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • хмари рухаються низько - чекайте похолодання;
  • вночі з'явився іній - вдень снігу не буде;
  • скільки лелек в небі - стільки буде теплих днів;
  • на небосхилі вночі багато зірок - до гарних новин.

Що сьогодні не можна робити

Як і в будь-яке інше церковне свято, сьогодні не можна лаятися і пліткувати. Також наші предки вірили, що якщо 11 листопада подивитися на сонце, то можна осліпнути. Небажано сьогодні виходити з дому - великі шанси накликати біду.

Що можна робити 11 листопада

З давніх-давен наші предки молилися святим за здоров'я худоби - вважалося, що Анастасія і Авраамій захищають овець від хвороб. Люди читали молитви і за свою сім'ю, просили удачі і благополуччя. Також господині пекли пироги зі свіжого борошна і робили козячий сир, яким пригощали родичів і сусідів. 

Вас также могут заинтересовать новости: