Церковне свято 11 лютого / depositphotos.com

Святий Лаврентій був самітником Печерським, а потім став єпископом Турівським. Він вів подвижницький спосіб життя в монастирі, побудованому князем Ізяславом, а потім вступив в саму Печерську обитель. Прославився святий завдяки своїм працям, а також дару зцілення. Помер у 1112 році.

На честь пам'яті святого Лаврентія сьогодні відзначається народне свято 11 лютого - Лаврентьєв день.

Православне свято 11 лютого - перенесення мощей Ігнатія Богоносця

Згідно з повір'ями, святий Ігнатій був тою самою дитиною, яку Ісус брав на руки і передрікав всім людям відчувати себе дітьми, щоб увійти в Царство Боже. Крім того, як говорив сам Ігнатій, він завжди носив Бога в серці, тому і назвали його Богоносцем.

Відео дня

Народився святий в Антіохії, там же став єпископом. Був учнем апостолів Іоанна і Павла, допомагав їм у проповідях. Працював постійно: допомагав нужденним, зміцнював людей в їх вірі, навчав християнським традиціям і боровся з єретиками. За часів правління імператора Траяна постраждав за Христа і був розтерзаний левами.

Прикмети 11 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • чути шум лісу - чекати відлиги;
  • сильний вітер 11 лютого - рік буде дощовим;
  • місяць червоного кольору - до сильних вітрів;
  • легенько вдарити чоловіка - на щастя і взаєморозуміння в сім'ї.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що в цю дату потрібно обережно поводитися з ріжучими предметами - наслідки травми можуть бути жахливими. Подружжю категорично заборонено сваритися - не помиряться довго. Жінкам не потрібно займатися важкою фізичною працею, інакше є ризик накликати на себе хвороби.

Що можна робити 11 лютого

У народі ця дата називалася "Відьмин день", вважалося, що саме сьогодні нечисть виходить у світ живих. Для того, щоб захиститися від неї, потрібно було з раннього ранку розкласти по будинку гілочки будяків. Господині сьогодні пекли кулеб'яку - закритий пиріг з капустою. Всі члени сім'ї повинні були з'їсти по шматочку, щоб бути здоровими і щасливими.

Вас також можуть зацікавити новини: