Церковне свято 12 лютого / depositphotos.com

У ті часи, коли в XI столітті в Константинополі були чвари, люди звеличували трьох святих: Іоанна Златоуста, Григорія Богослова і Василія Великого. Народ не міг вирішити, хто з святителів важливіше за інших і на цьому грунті виникали суперечки. Такі конфлікти ображали християнську віру, тому всі троє святих з'явилися до єпископа Івана, щоб переконати людей не сваритися, бо кожен зі святителів і всі вони разом - єдині.

Єпископ розповів про це людям і з тих пір стали відзначати православне і народне свято 12 лютого - Собор Трьох Святих або Трьохсвятість.

Православне свято 12 лютого - день пам'яті священномученика Іполита

Святий Іполит був єпископом Остії, що знаходиться в Римському гирлі. Коли він дізнався про гоніння на християн і страждання їх за віру, незважаючи на похилі літа, з'явився на суд і викрив язичників в нелюдських вчинках. За це Іполита довго мучили, а потім зв'язали і кинули в море. Мощі його досі зберігаються в Римі.

Відео дня

Прикмети 12 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков
  • сніг падає великими пластівцями - настане відлига;
  • ясне небо при північному вітрі - до морозів;
  • місяць сьогодні червоного кольору - чекати сильних вітрів;
  • ворони збираються біля будинку ховаються під дах - до хуртовини.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква в цей день категорично забороняє сваритися - конфлікт затягнеться надовго. Якщо ви вже перебуваєте з кимось у суперечках, духовні наставники рекомендують 12 лютого помиритися. Жінкам в цю дату заборонено шити, вишивати і в'язати на спицях.

Що можна робити 12 лютого

Чоловіки в цей день здавна займалися господарством - ремонтом і облагороджуванням присадибної ділянки. Також можна що-небудь полагодити в будинку - такі дії привернуть благополуччя. Наші предки проводили ритуал, щоб залучити удачу на майбутній рік - виставляли за двері стару пару взуття.

Вас також можуть зацікавити новини: