Церковне свято 12 січня / depositphotos.com

Анісія жила в III столітті в місті Солуні, в сім'ї багатих батьків, які дали їй кращу освіту з можливих. Дівчина полюбила і прийняла благочестивий спосіб життя, а тому багатствами своїми не пишалася - була лагідною і смиренною. Після смерті батьків Анісія роздала все майно і почала вести подвижницьке життя. За часів правління царя Максиміана почалися гоніння на християн. Анісію схопили і, незважаючи на супротив, ув'язнили в темницю, де вбили мечем.

На честь пам'яті мучениці сьогодні відзначається народне свято 12 січня - Анісія зимова.

Православне свято 12 січня - день пам'яті священномученика Зотика

Зотік жив у Римі, був багатий і знаменитий, перебував на службі у царя Костянтина Великого. Відправився за ним, коли той переніс столицю з Риму до Константинополя. Пізніше, відмовившись від мирських благ, прийняв священний сан і став допомагати нужденним. Зотик взяв грошей у царя і влаштував лікарню, де лікував хворих і поранених, яких воїни збиралися топити в морі.

Відео дня

Після смерті правителя на престол зійшов його син Констанцій. Йому донесли, що святий брав гроші у його батька, тоді Зотика допитали - куди він витратив кошти. Святий показав лікарню і будинок допомоги, але Констанцій був упевнений, що святий купив коштовності і велів повернути їх назад. Зотік стверджував, що ніяких прикрас немає, йому не повірили і забили камінням на смерть.

Прикмети 12 січня

Народні прикмети сьогодні / REUTERS
  • сніг іде сьогодні - літо буде дощовим і похмурим;
  • горобці щебечуть - до відлиги;
  • ясний день на Анісью - до швидкого потепління;
  • зірок на небі не видно - погода зміниться.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що 12 січня по вулицях ходить нечиста сила, так що гуляти поодинці заборонено. Також краще нічого не піднімати з землі - річ може бути зачарованою. Солити їжу теж не рекомендується - сіль сьогодні може накликати хвороби на сім'ю.

Що можна робити 12 січня

Слов'яни в цей день різали свинину і готували з м'яса різні страви. 12 січня потрапляє в період Святок, тому сьогодні можна накривати пишні столи і запрошувати в будинок гостей.

Вас також можуть зацікавити новини: