Церковне свято 13 жовтня / depositphotos.com

Святитель Михайло був першим київським митрополитом. У 988 році був присланий в Корсунь для хрещення князя Володимира. Було це за часів царювання імператорів Василя II і Костянтина VIII Порфирородних.

З міста Корсунь він прибув до Києва для навернення киян у християнську віру. Ходив з проповідями, засновував училища, знищував ідолів і робив все, що міг, заради віри. 

Православне свято 13 жовтня - день пам'яті священномученика Григорія

Григорій походив з Парфії, був об'єднаний спорідненістю з перськими і вірменськими царями. Перебував на службі у царя Тиридата. Одного разу правитель дізнався, що Григорій сповідує християнство, піддав його страшним мукам і кинув у рів. 

Відео дня

Там святий провів 14 років, не померти з голоду йому допомогла жінка, яка кидала в рів хліб. Цар Тиридат захворів і втратив розум, тоді Григорія дістали з рову, він вилікував правителя і хрестив його. Був поставлений у єпископи Вірменії. Звернув до Христа багатьох ідолопоклонників не тільки з тієї країни, а й з сусідніх племен. Помер у першій половині IV століття.

Яке свято 13 жовтня - преставлення преподобного Григорія Вологодського

Григорій був дворянського роду, після смерті батьків роздав все майно жебракам і вступив до монастиря поблизу Галицького озера. Багато хто приходив до нього за порадою і повчанням. Князь попросив Григорія бути настоятелем його дітей.

Григорія обтяжувала слава, тому він поїхав в Ростов, а потім у вологодські ліси. У 1426 заснував обитель, брав участь не тільки в справах духовних, а й державних, переписував книги. Помер у 1442 році.

Прикмети 13 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • побачити мороз на вікнах - до приходу гостей;
  • падає сухий сніг - наступне літо буде врожайним;
  • лелеки полетіли в теплі краї - наближаються морози.

Що сьогодні не можна робити

У цей день наші предки не ходили в ліс і на природу - боялися гніву злих духів. Вважалося, що вони можуть напасти і завдати шкоди людині. 13 жовтня найкраще залишатися вдома.

Що можна робити 13 жовтня

Сьогоднішнє свято люди називали "Григорій солом'яний". Люди здавна вірили, що на тринадцятий день жовтня по землі ходить нечиста сила і псує майно. Тому наші предки палили солому і читали змови, щоб захистити себе.

Також сьогодні рекомендується чинити добро, виконувати обіцянки і робити гарні вчинки.

Вас также могут заинтересовать новости: