Церковне свято 17 лютого / depositphotos.com

Преподобний Микола Сповідник жив в IX столітті, народився на острові Крит в сім'ї благочестивих християн. У 10 років батьки відправили його в училище при монастирі, а в 16 він був уже пострижений в ченці.

За часів правління Лева Вірменина Микола Сповідник, як і Феодор Студит, неодноразово опинявся в темницях, був схильний до тортур і мук. Але все одно проповідував християнську віру і зміцнював православних в їх настроях. 

Спокій настав при цариці Феодорі, але правила вона недовго, тому відразу після того, як місце царя зайняла інша людина, Миколу відправили на заслання. 7 років він поневірявся, потім прибув в Студійський монастир, як бранець, а при Василя I Македонянина звільнився і прийняв настоятельство, отримавши від Господа дар зцілення.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 17 лютого - Нікола Студений.

Православне свято 17 лютого - день пам'яті Ісидора Пелусіота

Ісидор походив з Олександрії, був вихований в сім'ї багатих і благочестивих християн. Будучи молодим, залишив батьків, багатства, поїхав в пустелю біля міста Пелузії, через що і прозвали його Пелусіотом. Там прославився, як відчайдушний подвижник, завдяки чому до нього стали приходити багато ченців.

Пізніше Пелусіот відправився до Константинополя за настановами від Іоанна Златоуста. Там був обраний в настоятелі, вважався мудрою і відповідальною людиною. Всіляко проповідував монастирські закони і догми, зміцнював віру в Господа. Вважав найбільшим щастям можливість врятувати людську душу. До цих пір Ісидор Пелусіот вважається одним з найбільших отців християнської церкви.

Прикмети 17 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • туман стелиться по землі - до потепління і снігопадів;
  • у ніч з 16 на 17 число побачити уві сні птицю - до хороших звісток;
  • наснилася свиня - настануть важкі часи;
  • повня на Ніколу - в лісі буде багато зайців.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вважали, що в цей день не можна полювати, так як знайти здобич вам буде важко, а Нікола відведе в інший бік. Також не рекомендується стригтися, підстригати волосся або митися - до нещасть. Біду притягують до речі червоного кольору, тому їх надягати не варто.

Що можна робити 17 лютого

У селах в цю дату особливо шанували худобу, намагалися доглядати за нею і прибирати в стійлах. Жінки займалися роботою по дому, а чоловіки робили ремонт або прибирали в городі. 17 лютого здавна вважалося вдалою датою для звернення до чаклунів або знахарів, щоб вилікуватися від хвороб.

Вас також можуть зацікавити новини: