Церковне свято 18 травня / depositphotos.com

Ірина була дочкою язичницького імператора Ліцинія, який побудував для неї розкішний палац і найняв мудрого старця, щоб той навчив Ірину наукам. Старець сповідував християнство, тому потай розповідав дівчині про подвиги Господні.

Коли Ірина подорослішала, батьки стали шукати їй нареченого. В один з таких днів у вікно кімнати дівчини влетів голуб і залишив олійну гілку. Потім влетів орел і залишив вінок з різних кольорів. Слідом влетів ворон і залишив на столі змію. Ірина розповіла про подію старцю і той дав їй тлумачення:

  • голуб - символ лагідності і чистоти дівчини;
  • олійна гілка - благодать Божа, яку Ірина отримає після хрещення;
  • орел - можливість протистояти пристрастям;
  • вінок - нагорода за подвиги;
  • ворон і змія - Диявол, який хоче змусити дівчину відмовитися від Христа.

Після цих знамень Ірина відмовилася від заміжжя, хрестилася і переконувала батьків прийняти християнську віру. Вони спочатку були не проти, але пізніше в батька дівчини вселився Диявол і налаштував чоловіка проти неї. Ліциній наказав зв'язати Ірину і кинути під ноги коней, але тварини не торкнулися її, а сам імператор помер. Дівчина помолилася Богу і батько її воскрес, після чого багато людей увірували в Господа, а Ірина стала проповідницею.

Відео дня

Коли правителем замість її батька стала інша людина, дівчина зазнала багато мук заради своєї віри, але продовжувала звертати людей до Христа. На честь пам'яті святої за її подвиги сьогодні відзначається народне свято 18 травня - Аріна Розсадниця.

Прикмети 18 травня

Народні прикмети сьогодні / фото Марина Григоренко
  • гуси купаються у воді - до настання тепла;
  • блискавка виблискує - буде хороший урожай капусти;
  • черемха цвіте - до похолодання;
  • дощі і негода - до багатого врожаю хліба.

Що сьогодні не можна робити

Народні повір'я свідчать, що в цю дату не можна ходити в гості до вдовам або незаміжнім дівчатам, інакше самі нескоро вийдете заміж. Після заходу сонця краще не виходити на вулицю, інакше "причепиться" нечиста сила і зашкодить вам. Православна церква суворо забороняє розводити плітки, сваритися і лихословити - позбудетеся щастя на кілька років.

Що можна робити 18 травня

У день Аріни Капусниці або Аріни Розсадниці господині висаджують огірки і капусту. Наші предки вірили, що працювати на городі в цю дату повинна тільки жінка, причому, на самоті, інакше урожай не зійде. 

Важливо звертати увагу на те, що вам сказали уві сні в ніч з 17 на 18 травня - ці відомості будуть підказкою у вирішенні складних життєвих ситуацій.

Вас також можуть зацікавити новини: