Церковне свято 2 січня / depositphotos.com

Згідно з переказами, коли Ігнатій був немовлям, Господь поклав на нього руку і озвучив своє пророкування людям. Саме тому Ігнатія прозвали Богоносцем. За часів імператора Траяна, який наказав здійснювати жертвопринесення язичницьким богам, Ігнатій виступив проти. За це його засудили до смерті та відправили в Рим. Там він вийшов на арену і сповідував християнство, а після його розтерзали леви.

Православне свято 2 січня - день пам'яті Іоанна Кронштадтського

Іоанн народився в 1829 році в бідній родині, його предки були священиками. Хлопчик часто хворів, мати молилася за його здоров'я а він, слухаючи її, сам вчився звертатися до Бога. Батько часто брав його з собою до церкви і виховав в Івана любов до богослужіння.

Хлопчик закінчив парафіяльне училище, потім духовну семінарію, одружився на дівчині і обоє взяли подвиг дівоцтва. Був призначений ключарем Андріївського собору в Кронштадті, де в темницях втішав злочинців, допомагав жебракам, лікував хворих. За його ініціативою був створений будинок працьовитості - благодійна організація для безпритульних. 

Відео дня

Іоанн Кронштадтський прославився, як людина, яка буквально вхопилася за ризу Господа і молиться йому про допомогу. У місті стали відбуватися чудеса, люди приходили за допомогою до святого, а храм завжди був переповнений - на літургіях були присутні понад 6000 чоловік. Відомо, що до нього навіть приходив імператор Олександр III, якого Іоанн, на жаль, не зміг врятувати від смерті. Помер святий в 1908 році.

Прикмети 2 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков
  • яка погода на Гната - такою вона буде і в серпні;
  • йде сніг або дощ - до врожайного року;
  • голосно щебечуть синиці - настануть холоди.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква в цей день суворо забороняє брати в борг, інакше можна приректи себе на бідність. У народі люди 2 січня не лагодили взуття, так як вірили, що подібні дії вкорочують життя. Пускати додому бідних і хворих теж не рекомендується.

Що можна робити 2 січня

З давніх-давен ця дата була присвячена дому - місцю, де людина народилася, виросла і отримала благословення на все життя. Саме тому віруючі сьогодні моляться Гнату про захист від недругів і злих сил.

Слов'яни 2 січня активно готувалися до Різдва. Необхідно до свята викидати всю биту посуд, складати меню і дотримуватися Різдвяного посту.

Вас також можуть зацікавити новини: