Церковне свято 20 вересня / depositphotos.com

Созонт був пастухом, але цікавився християнством і читав Святе Письмо. Разом з цим, він просвіщав інших людей і вчив їх вірі. Одного разу він увірвався в язичницький храм, відламав руку золотого ідола і розламав її на кілька частин. Залишки роздав жебракам. Потім прийшов до правителя, заявивши, що переконався в безсиллі їх бога, так як, якби він був сильний, то не дав би себе так принизити. За це Созонта довго мучили залізними батогами, а після - вбили.

На честь святого мученика за Христову віру сьогодні відзначається народне свято 20 вересня - Созонт і Лука.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті святителя Іоанна

Іоанн з дитинства виховувався в страху перед Господом, потім став священиком, але обтяжувався такої відповідальності, тому прийняв чернечий постриг і став вести закритий спосіб життя. Через деякий час помер єпископ, а народ забажав, щоб його місце зайняв Іоанн. 

Відео дня

Читайте такожІменини в жовтні: як назвати народжену в цьому місяці дитинуКоли на місто напав князь Андрій Боголюбський, святитель Іоанн молився Пресвятій Богородиці про захист, і вона почула його. Вороже військо втратило сили, а городяни змогли захистити свої будинки.

Будучи єпископом, Іоанн багато допомагав жебракам і хворим, заснував дві обителі і кілька храмів. Навіть незважаючи на те, що за свою любов він мало не загинув від рук людей, Іоанн все одно продовжував виділяти любов і благочестя. Вирушаючи в останню путь, прийняв схиму і помер у похилому віці.

Свято 20 вересня - день пам'яті преподобномученика Макарія

Молодий хлопець ріс у родині благочестивих християн, в юному віці вступив до монастиря, де багато молився і читав священні книги. У 1557 році став настоятелем Овручівської обителі, терпів багато бід від поляків і католиків. Коли вони розорили його обитель, Макарій подався в Київську лавру, потім став настоятелем в Коневской обителі. Мав дар передбачень і чудотворення, був убитий турками.

Прикмети 20 вересня

Прикмети погоди 20 вересня / Фото ua.depositphotos.com
  • журавлі летять високо і повільно - теплої осені не чекайте;
  • багато лушпиння на цибулі - зима буде морозною;
  • якщо ввечері останнім в будинок увійде чоловік, то вся сім'я цілий рік не буде хворіти.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з повір'ями, в цей день не можна дарувати подарунки дітям, особливо - ляльки дівчаткам. Вважається, що такий подарунок може стати причиною проблем в особистому житті в майбутньому. Свататися сьогодні теж небажано, швидше за все, ви отримаєте відмову.

Що можна робити 20 вересня

У день Созонта і Луки господині готують страви з цибулі і влаштовують сімейні застілля. Традиція ця пішла з давніх часів. Наші предки були впевнені, що той, хто 20 вересня поїсть цибулю, весь рік буде здоровим і сильним.

Дівчатам цибуля дарує силу передбачень - вони заплітали її в коси, щоб ворожіння і ритуали, проведені 20 вересня, збувалися.

Вас також можуть зацікавити новини: