Церковне свято 22 квітня / depositphotos.com

Мученик Євпсихій жив і здрастував в епоху правління Юліана Відступника. Сам походив з Кесарії, був сином багатих батьків. Активно боровся з язичниками, одного разу в компанії інших християн увійшов до язичницького храму і зруйнував ідолів.

Коли про це дізнався правитель, він наказав жорстоко мучити Євпсихія, а інших учасників дії позбавити майна або заслати. В результаті мученик помер від тортур.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 22 квітня - день Євпсихія.

Також сьогодні православні зустрічають іншу важливу подію під назвою Страсна п'ятниця 2022.

Православне свято 22 квітня - день пам'яті преподобномученика Вадима

Вадим жив у IV столітті за царя Сапора. Подвизався в монастирі за містом, який побудував сам. За часів гоніння на християн Вадима переслідували теж, швидко зловили разом з іншими віруючими. Деякі з них не були міцні у своїй вірі і відреклися від Христа. Серед таких людей був і князь Нірсан.

Імператор Сапор наказав Нірсану на знак вірності вбити Вадима. Той погодився і, незважаючи на муки совісті, відрубав голову преподобному. Незабаром помер і сам - не зміг винести тяжкості свого вчинку.

Прикмети 22 квітня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • зоряне небо в цей день - до хорошого врожаю пшениці;
  • кульбаби зацвіли - настали теплі дні;
  • береза дає багато соку - літо буде дощовим;
  • іній або туман - до хорошого врожаю влітку.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні категорично не можна купатися, прибирати в будинку або прати одяг. Городникам не рекомендується займатися своїми рослинами. Церква забороняє занадто сильно веселитися або влаштовувати галасливі посиденьки, однак, віддаватися зневірі або сумувати теж не варто - зосередьтеся на головній суті цього дня.

Що можна робити 22 квітня

У цей день найкраще сходити до церкви або храму, помолитися і поставити свічку. Існує повір'я - якщо принести з храму запалену свічку і поставити її вдома, то близькі будуть здоровими весь рік. 22 квітня в день Страсної п'ятниці священики рекомендують зосередитися на духовних справах і поменше думати про свої особисті проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: