Церковне свято 23 травня / depositphotos.com

Згідно з переказами, апостол Симон був братом Господа по плоті та Юди, ставився до дванадцяти апостолів. Походив з міста Кани, за це його прозвали Канаїтом, а прізвисько "Зілот" він отримав, як затятий прихильник законів. Симон любив Господа і скрізь слідував за ним, проповідував у багатьох містах і країнах. Помер у Британії - був розп'ятий на хресті.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 23 травня - Симонов день.

Відео дня

Православне свято 23 травня - день пам'яті преподобного Симеона

Симеон жив у другій половині XII століття і, духовно прийшовши до бажання бути ближче до Бога, подвизався в Києво-Печерській обителі. Багато читав священних книг, вивчав житіє святих мучеників і хотів був подібний до них. За своє життя написав біографії кількох печерських ченців. Був єпископом міста Володимир, але після смерті його мощі перенесли до Києва.

Прикмети 23 травня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • птахи співають до самого ранку - скоро підуть дощі;
  • дощовий день 23 травня - літо також буде непогожим;
  • увечері хмари пливуть купами - наступного дня чекати гарної погоди;
  • орати землю на Симона - до невдач.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки в цю дату відзначали іменини Матінки Землі, тому не орали і не обробляли її, але можна було засівати пшеницю. Рити ями, забивати кілки і як-небудь турбувати землю не можна - великий гріх. Також не рекомендується сьогодні ховати або перераховувати гроші - до злиднів.

Що можна робити 23 травня

Мати Сира Земля в цю дату наділяє рослини цілющими властивостями, тому за старих часів люди 23 травня відправлялися в ліс. Збирати трави можна було тільки в чистому одязі і чистими руками. Якщо ви не займаєтеся збором трав, то можете сьогодні прибрати вдома. Головне - не лінуватися.

Вас також можуть зацікавити новини: