Церковне свято 24 Жовтня / depositphotos.com

Апостол Філіп - один з 70 апостолів, жив у Кесарії, у нього була дружина і четверо дітей. Спочатку він був дияконом - апостоли вибрали сімох святих, які будуть піклуватися про вдів, сиріт, хворих і жебраків. За своє життя багато проповідував у різних містах, незліченну кількість людей навернув у християнство. Помер у глибокій старості.

Православне свято 24 жовтня - день пам'яті преподобного Феофана Сповідника

Феофан виховувався в благочестивій родині, а потім в лаврі, тому рано став пресвітером. При імператорі Леві Вірменині захищав християнську віру, був іконошанувачем, за що і піддався тортурам від царя разом з братом - Феодором.

Відео дня

На їхніх обличчях вирізали церковні канони і кинули в темницю. Феодор помер, а Феофана відправили на заслання. Повернувшись з ув'язнення, Феофан Сповідник став єпископом Нікейським, жив у IX столітті. 

Прикмети 24 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • вранці на Філіппов день пішов сніг - зима буде суворою;
  • Птахи кружляють над головою - до добрих звісток;
  • ворони караються недалеко від житла - до поганої погоди.

Наші предки вірили, що якщо хлопчика, народженого 24 жовтня, назвати Філіпом, то він проживе довге і щасливе життя.

Що сьогодні не можна робити

Вважається, що в цей день не можна дивитися на ворон, інакше біди не минути. Птахи можуть наслати прокляття на будь-яку людину, тому краще просто ігнорувати їх. Так само точно, як і в інші церковні свята, в Філіппов день не можна сваритися, пліткувати і ображатися.

Що можна робити 24 жовтня

У слов'ян в цей день був незвичайний обряд - люди вважали, що на річках лід вже "схопився" і по ньому можна пройти. Той, у кого вийде це зробити, раптово отримає багато грошей.

Дівчата на Філіпа повинні були займатися рукоділлям, наприклад, вишивати канителлю. Канитель - це тонка нитка, яку витягають із золотого або срібного дроту. Через складнощі у виробництві цієї нитки будь-яку важку справу люди прозвали канителлю.

Вас также могут заинтересовать новости: