Церковне свято 27 жовтня / depositphotos.com

Параскева жила в XI столітті, була слов'яно-сербського походження. Виховувалася в богобоязливій родині. Після промови, почутої в храмі, Параскева роздала все своє майно бідним, а сама вирушила до Єрусалиму. Звідти перебралася в Йорданську пустелю. Померла в глибокій старості, мощі її були знайдені безсмертними.

Православне свято 27 жовтня - день пам'яті мучеників Назарія, Гервасія, Протасія і Келсія

Святі жили в I столітті і постраждали при імператорі Нероні. Назарій був християнином, роздавав милостиню бідним, допомагав людям знайти віру. За це його посадили в темницю, де він зустрів братів Гервасія і Протасія. Пізніше Назарія вигнали з міста, він поїхав до Франції, де жив у благочестивої господині. Виховав її сина Келсія в християнських звичаях, разом з ним проповідував.

Відео дня

Їх обох спіймали, представили на суд імператору Нерону. Святих намагалися стратити, але ті залишалися неушкодженими. Тоді Назарій і Келсій вирушили в місто Медіолан, де знайшли Протасія і Гервасія. В кінці всіх четвертих стратили мечем за християнську віру.

Яке сьогодні свято - день пам'яті преподобного Миколи Святоші

Нікола був сином Давида - чернігівського князя - і онуком Святослава Ярославовича. У язичництві його звали Святослав (Святоша - зменшувально-пестливе). Був одружений, ростив дітей, але в 1107 році залишив все і пішов в Києво-Печерську обитель, прийняв чернецтво з ім'ям Микола.

Нікола багато молився, важко працював, брати намагалася повернути його в світ, а лікарі говорили, що фізична праця небезпечна для здоров'я Ніколи. Святий стверджував, що Бог допомагає йому, і наклав на себе подвиг безмовності. Всі подарунки, які він отримував від рідних, святий роздавав бідним і жебракам або ж витрачав на покупку книг. Помер у 1143 році.

Прикмети 27 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • на Параскеву сухо і немає бруду - дощів найближчим часом не буде;
  • брудно і дощитиме в цей день - до сніжної зими;
  • зірки яскраво світять - наступного року буде хороший урожай.

Що сьогодні не можна робити

З давніх-давен на Русі в цей день діяла заборона на будь-які домашні жіночі справи. Не можна було прати, прибирати, шити і в'язати. Також не можна працювати на городі. Якщо порушити ці заборони, то можна накликати на себе серйозні проблеми зі здоров'ям. 

Що можна робити 27 жовтня

За старих часів дівчата молилися Параскеві про вдале заміжжя. Вони просили святу послати їм хорошого нареченого. Матері молилися про своїх дітей, бажаючи їм міцного здоров'я і вдалої долі.

Як і в будь-яке інше церковне свято, сьогодні не можна сумувати і сваритися, але і небажано занадто сильно веселитися. Найкраще провести цей день в спокої і умиротворенні.

Вас также могут заинтересовать новости: