Церковне свято 28 грудня / depositphotos.com

Трифон походив з благочестивої сім'ї, жив у Новгороді. Читав священні книги, співав церковні пісні і постійно молився, часто йшов в ліс в пошуках усамітнення. Під час одного з таких походів він почув голос згори, який благословив його на подвиги. Трифон поїхав на Кольський півострів, багато мандрував, переконуючи язичників прийняти християнство. У 1532 році заснував обитель, в цьому йому допоміг сам Іоанн Грозний. Трифон Кольський мирно помер в 1583 році.

Православне свято 28 грудня - день пам'яті святителя Стефана

Стефан походив з благочестивої сім'ї, вів доброчесний спосіб життя, жив у Каппадокії. В юнацтві служив у патріарха Германа, а потім пішов у монастир, ще пізніше - в пустелю. Після смерті Сурозького єпископа Патріарх призначив на це місце Стефана, під час його правління в місті не залишилося жодного язичника.

Коли до влади прийшов Лев Ісавр, почалося гоніння на православних, від цього постраждав і Стефан. Його довго мучили, ув'язнили в темницю. Коли Лев Ісавр помер, його син звільнив Стефана і дозволив йому правити далі. Помер преподобний мирно в VIII столітті.

Відео дня

Прикмети 28 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Денис Прядко
  • іній в цей день - влітку буде багато роси;
  • вранці кішка шукає тепле місце - вдарять морози;
  • сухий сніг розноситься вітром - літо буде сухе;
  • великі замети і багато снігу - до хорошого врожаю в наступному році.

Що сьогодні не можна робити

Православна церква в цей день категорично забороняє лаятися і лихословити, не можна битися навіть жартома. На мороз скаржитися теж заборонено. Наші предки 28 грудня не ходили в ліс і не працювали.

Що можна робити 28 грудня

На відміну від попереднього дня, коли нечиста сила виходила на вулиці, 28 грудня вона слабшала. Господині в стародавні часи посипали ганок вугіллям, щоб розтопити сніг - вірили, що такий ритуал знешкодить нечисть. Також в цю дату роздавали нужденним теплі речі, пригощали жебраків їжею. Святому Трифону молилися про зцілення від хвороб і благополуччя.

Вас також можуть зацікавити новини: