Церковне свято 31 Травня 2022 / depositphotos.com

Святий Феодот жив у III столітті за часів правління імператора Діоклетіана. Сам Федот прийняв християнство і відрізнявся особливою добротою. Вкривав у себе вдома віруючих, дозволяв здійснювати богослужіння, відвідував християн в темницях, викуповував їх тіла у воїнів і ховав за законами церкви. Правитель не знав, що Феодот здійснює всі ці справи, тому ніяким переслідуванням святий не піддавався.

У тому ж місті жили сім благочестивих дів, які також допомагали християнам. Правитель дізнався про це і змусив дівчат відвідати язичницьке свято і відмити ідолів на знак поваги. Мучениці відмовилися, за це були втоплені в річці. Феодот поховав їх. За цей вчинок градоначальник став умовляти його зректися від Христа, але Федот був непохитний і сповідував свою віру, викриваючи язичників. Його довго мучили, а потім стратили відсіканням голови.

Відео дня

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 31 травня - Федот Овсяник.

Прикмети 31 травня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • розкрилися листя на дубах - урожай вівса буде хорошим;
  • рясна роса з ранку - в липні очікувати спекотної погоди;
  • ворони каркають - до великої кількості опадів;
  • каламутна місяць - буде сильний дощ.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату категорично заборонено обертатися, якщо здається, що вас хтось кличе - це може бути не людина, а нечисть. Також не варто давати ключі від квартири тим, хто в ній не живе - вам доведеться шукати інше місце проживання. Не рекомендується переїжджати, міняти роботу, здійснювати великі покупки - незабаром пошкодуєте про скоєне.

Що можна робити 31 травня

Сьогодні головний символ дня - дуб і його листя. Якщо вони вже видно, значить, буде багато вівса. Слов'яни проводили обряд - варили кисіль з вівса і виливали його під дуб, щоб забезпечити собі багатий урожай. За старих часів 31 травня засівали після льоном, а самотні хлопці і дівчата влаштовували оглядини, вибираючи собі пару.

Вас також можуть зацікавити новини: