Церковне свято 7 травня / depositphotos.com

Святий Сава жив у III столітті і був воєводою при імператорі Авреліані. За походженням був готом, але сповідував християнство. Коли правитель дізнався про це, змусив його відректися від Христа. Мученик не погодився, і за це його довго катували, занурюючи в чан з киплячою смолою. Господь допоміг своєму рабу винести всі страждання, а язичники, бачачи це, увірували в Христа. В кінці Саву вбили, втопивши в річці.

В народному календарі сьогодні відзначається народне свято 7 травня - Євсєєв день.

Православне свято 7 травня - день пам'яті преподобної Єлисавети

Преподобна Єлисавета походила з благочестивої християнської сім'ї і в малих літах була віддана батьками в монастир. Там вона вела суворе подвижницьке життя: постійно молилася, постилася і багато працювала. Носила старий одяг, відчайдушно боролася з плотськими звичками, а тому голодувала по кілька днів.

Відео дня

За такі подвиги Єлисавета зробили настоятелькою. Вона навчала жінок уникати лукавства і лихослів'я, боротися зі своїми гріхами і спокутувати їх. Також займалася благодійністю - допомагала сиротам і жебракам. Була удостоєна дару чудотворення і прозорливості вже за життя.

Прикмети 7 травня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com
  • з'явилося багато комарів - буде хороший урожай вівса;
  • дощ ллє - не можна сіяти жито, інакше буде багато бур'янів;
  • хмари висять низько - може бути вітер і сильна гроза;
  • побачити зграю птахів - до удачі.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна готувати страви з пшеничного або житнього борошна. Тих, хто порушить заборону, очікують болі в животі. З вівсянки, навпаки, можна готувати млинці або коржі - такий ритуал принесе щастя на весь рік. Також не рекомендується пускати в будинок сторонніх людей - є ризик накликати на сім'ю розбіжності і біди.

Що можна робити 7 травня

Православні віруючі сьогодні моляться святим про позбавлення від хвороб, просять у Вищих сил родючого року і хорошого врожаю. Вважається, що в цей день нечиста сила може навести на людину смуту і печаль, тому краще намагатися мислити позитивно і при будь-яких нездужаннях вмиватися святою водою, а також читати молитви.

Вас також можуть зацікавити новини: