Церковне свято 8 травня / depositphotos.com

Апостол і євангеліст Марк був апостолом від 70-ти. Жив в Єрусалимі, а до Христа його звернув апостол Петро. У той момент, коли апостол Марк разом з апостолом Петром був у Римі, християни попросили його написати для них все, що він знає про Господа. Марк зробив це і з тих пір святе письмо стало називатися Євангеліє від Марка. Святий проповідував у Єгипті, де заснував одну з перших церков.

Язичники-єгиптяни задумали вбити апостола в священне свято, що збігається з Великоднем. Вони увірвалися в храм після богослужіння, схопили Марка, зв'язали його і довго мучили. Святий помер в молитві Богу і в подяки за страждання.

Відео дня

На честь нього сьогодні відзначається народне свято 8 травня - Марк-ключник.

Православне свято 8 травня - день пам'яті преподобного Сильвестра

Святий Сильвестр жив в XIV столітті, був учнем Сергія Радонезького. Після довгих років духовного життя, в пошуках усамітнення відправився на берег річки Обнори і жив там в дрімучому лісі. Там же побудував храм і заснував монастир. Помер у 1379 році і був похований у монастирі.

Прикмети 8 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • ясна погода - до хорошого врожаю ярих культур і жаркого літа;
  • якщо весь день йдуть недовгі холодні дощі, в цьому році буде мало меду;
  • теплий вечір і зоряне небо - до хорошого врожаю хліба;
  • якщо яблуні до 8 травня не зацвіли, то доброго врожаю чекати не варто.

Що сьогодні не можна робити

У день Марка-ключника не рекомендується давати поради і якось втручатися в чуже життя - накликаєте на себе біди. Закоханим не можна будувати плани на майбутнє - не збудуться. Наші предки вірили, що на Марка-ключника потрібно обережно поводитися з водою і не проливати її на землю, інакше святий вирішить, що вам вона не потрібна, і нашле посуху.

Що можна робити 8 травня

Слов'яни сьогодні проводили обряд - готували відвар з кропиви і протирали їм всі поверхні в будинку, а потім розкладали пучки рослини по житлу. Вважалося, що такий обряд допоможе вберегтися від злих духів. Саме в цей день птахи поверталися в рідні краї, так що наші предки розкидали по полях насіння конопель, щоб підгодувати пернатих.

Вас також можуть зацікавити новини: