Церковне свято 8 жовтня / depositphotos.com

Сергій народився в 1314 році в селі Варниці в знатній і благочестивій родині. Ще в утробі матері славив Господа, ворушившись під час літургії. З перших днів життя постився - по середах і п'ятницях не пив молока матері, м'ясо не їв все життя.

У сім років батьки віддали його вчитися грамоті, але вона йому не давалася. Досяг успіху в науках Сергій тільки після того, як один чернець помолився за нього. З тих пір хлопчик вирішив, що юнацькі радості йому чужі, і присвятив себе Богу. 

Коли батьки Сергія переселилися в Радонеж, хлопчик захотів піти в монастир, але його не пустили. Після смерті батьків Сергій вибрав собі місце в глухому лісі і оселився там з братом, викопав печеру, побудував дерев'яну церкву і келію. Брат Сергія Стефан незабаром пішов у монастир, а Сергій прийняв чернечий постриг і цілком присвятив себе працям і молитві.

Відео дня

Згодом кількість ченців в обителі збільшувалася, Сергія призначили ігуменом, з'явився хрест, грамота та інші обов'язкові атрибути монастиря. Радонезький удостоївся дару чудотворень і передбачив багато подій в житті держави. Допомагав людям і ділом, і порадою. За своє життя заснував ще безліч монастирів. Помер в 1452 році, мощі його були знайдені нетлінними.

На честь пам'яті Сергія Радонезького сьогодні відзначається народне свято 8 жовтня - "Капустки" або "Курник".

Православне свято 8 жовтня - день пам'яті Євфросинії Олександрійської

Дівчина жила в V столітті, походила від знатного роду. У 12 років втратила матір, батько виховав її в строгих християнських звичаях і благочесті. Батько хотів видати дочку заміж і відправився в монастир за благословенням, але ченці прославляли дівство.

Євфросинія так полюбила чернецтво, що таємно постриглася в ченці, одягла чоловічу сукню і поступила в чоловічий монастир. Батько шукав розради у ченців, у зв'язку з пропажею дочки. Одного разу навіть прийшов на сповідь до самої Євфросинії, але не впізнав її.

Дівчина 38 років жила в обителі, перед смертю зустрілася з батьком і відкрилася йому. Після смерті Євфросинії батько продав все майно і оселився в тій же келії, де жила його дочка.

Прикмети 8 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • наші предки вважали, що саме з цього дня настають холоди;
  • не все листя опало з дерев - зима прийде нескоро;
  • з'явилися снігурі - чекайте снігопаду;
  • неподалік від будинку села ворона - до нещастя.

Що сьогодні не можна робити

Як і в будь-яке інше церковне свято, сьогодні не можна сваритися, пліткувати і заздрити. Крім цього, церква забороняє:

  • піднімати з землі знайдені предмети;
  • вживати м'ясо;
  • відмовляти в допомозі нужденним;
  • неохайно виглядати.

Що можна робити 8 жовтня

Православна церква рекомендує в цей день здійснювати тільки добрі справи, уникаючи негативу. Предки наші 8 жовтня різали курей на продаж, тому свято називається "Курник". Також готували страви з курей - супи і пироги, різали капусту.

Вас также могут заинтересовать новости: