Церковне свято 9 травня / pixabay.com

Священномученик Василь жив у IV столітті і був єпископом у місті Амасії. Все своє життя він присвятив захисту християнства - викривав ідолопоклонників і втішав віруючих в Господа. Неодноразово був присутній на Соборах і писав викривальні промови проти єресі аріїв. 

У ті часи правив імператор Ліциній, який запалав пристрастю до служниці своєї дружини - Глафіри. Він хотів одружитися з нею, але Глафіра розповіла все своїй господині і просила врятувати її від правителя. Мудра жінка відправила Глафіру в Амасій, де святитель Василь взяв її до себе на піклування, а імператору сказали, що служниця померла.

В Амасії почали будувати храм і в листуванні з царицею Глафіра попросила надіслати допомогу. Цей лист прочитав Ліциній, розгнівався і наказав доставити до нього Василя і Глафіру. Після прибуття служницю вбили, а Василя ув'язнили в темницю і змушували відректися від Господа. Коли святитель відмовився, йому відрубали голову, а тіло кинули в море.

Відео дня

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 9 травня - Глафіра Горошниця.

Прикмети 9 травня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • зозуля багато кує - до поліпшення погоди;
  • сніг лежить 9 травня - літо буде спекотним;
  • ластівки прилетіли - до тепла і багатого врожаю;
  • день ясний і сонячний - буде хороший урожай огірків.

Сон в ніч з 8 на 9 травня покаже ваше майбутнє.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, сьогодні не можна свататися, одружуватися або вінчатися - союз буде недовгим. Також не рекомендується їсти страви з картоплі - ризикуєте залучити біди і сварки в сім'ю. Прибирання в шафах і генеральне прибирання в квартирі перенесіть на інший день, інакше незабаром почнете лаятися з близькими.

Що можна робити 9 травня

У день Глафіри Горошниці покладається готувати і їсти страви з гороху. Також можна горох посадити - свята посприяє багатому врожаю цієї культури. Православні віруючі можуть помолитися Глафірі за здоров'я в сім'ї, захист від бід і родючий рік. 

Вас також можуть зацікавити новини: