Церковне свято 10 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, Вікіпедія

10 січня за новим церковним календарем православні згадують святого Григорія Нісського. Про традиції дня, народні прикмети, а також що відзначають у церкві 10 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

10 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

10 січня (23 січня за старим стилем) - день пам'яті Григорія Ніського, одного з найвідоміших християнських філософів і богословів.

Григорій жив у IV столітті і був родом із Каппадокії (схід Малої Азії, нині - територія сучасної Туреччини). Він був молодшим братом Василя Великого, а також другом Григорія Богослова.

Відео дня

З дитинства він був дуже спокійним і допитливим, вивчав філософію, медицину, літературу. Пізніше став читцем у церкві. 371 року імператор видав указ, згідно з яким Каппадокія розділилася на дві частини - Каппадокія Прима і Каппадокія Секунда. Разом із цим змінилися і церковні єпархії, а Григорій, за підтримки брата Василя, митрополита Кесарійського, став єпископом нового Ніського престолу. 

На посаді єпископа Григорію було неспокійно: йому протистояли інші священнослужителі, а згодом і зовсім звинуватили в розтраті церковних коштів. Єпископа заарештували, але йому вдалося втекти. Пізніше було зібрано собор, на якому Григорія скинули. Але вже через кілька років новий імператор оголосив амністію - Григорій повернувся і взяв на себе частину обов'язків покійного брата Василя, знову ставши єпископом Нісси.

До нашого часу дійшло чимало текстів богослова Григорія, в яких він з філософської точки зору пояснював духовні істини.

Свято 10 січня за старим стилем - день пам'яті 20 тисяч мучеників з Нікомидії. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 28 грудня.

Про що говорять прикмети на 10 січня

Прикмети на 10 січня / pixabay.com

Прикмети дня вказують на те, яка погода буде найближчим часом і влітку:

  • хуртовина з самого ранку - влітку буде спекотно, а якщо йде сильний сніг - до дощового літа;
  • кішка згортається клубком - до морозів;
  • собака лягає на сніг - буде заметіль;
  • день без вітру - рік буде врожайним;
  • горобці голосно цвірінькають - до потепління. 

У народному календарі 10 січня - свято Григорій Літоуказник або Літоуказатель. Кажуть, який Григорій, таким і літо буде.

Що не можна робити 10 січня

Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити:

  • лихословити;
  • лаятися і ображати інших;
  • відмовляти в допомозі;
  • байдикувати.

Вважається, що святий Григорій був працьовитою і відповідальною людиною, тому благоволить до таких же. За народними прикметами, цього дня категорично заборонено викидати крихти зі столу - потрібно їх віддати пташкам або тваринам, щоб відвести хвороби.

Що можна робити 10 січня

Святителю Григорію моляться про дарування здоров'я, удачі в справах і успіхи в навчанні, а також просять допомоги, якщо в сімейному житті стався розлад.

З цього дня починають планувати весняно-городні, польові та садові роботи, перевіряти насіння для посадки і готувати інвентар. Якщо ж городу і саду у вас немає, то все одно слід добре попрацювати, щоб привернути удачу. На вечерю прийнято готувати м'ясо - за повір'ям, кожен, хто скуштує цього дня м'ясну страву, протягом року буде здоровим.

10 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анатолій, Григорій, Макар, Павло, Петро.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: