Яке церковне свято 11 грудня / фото УНІАН (Віктор Ковальчук)

11 грудня за новим церковним календарем згадують преподобного Никона Печерського. У народному календарі - Никонів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують у церкві 11 грудня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

11 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

11 грудня (24 грудня за старим стилем) - день пам'яті преподобного Никона Печерського. 

Никон Печерський, він же Никон Сухий, жив у XI столітті. Він був родом із багатої сім'ї, але роздав усе своє майно і прийняв чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі. 1906 року сталася навала хана Боняка - Никона разом з іншими ченцями взяли в полон. Половець, який захопив ченця, був дуже жорстоким: він мучив його голодом, залишав влітку на спеці, а взимку на морозі. Але преподобний покірно виносив усі біди і дякував Богові, а одного разу сказав своєму мучителю, що Господь поверне його в монастир. Над бранцем лише посміялися, але даремно: він раптово став невидимим, а варта лише чула слова: "Хваліть Господа з Небес".

Відео дня

Чудесним чином Никон опинився на літургії в Києво-Печерській лаврі. Він думав приховати це чудо від братії і хотів зі смирення не знімати своїх кайданів. Але ігумен йому сказав: "Якби Господь хотів, щоб ти залишався зв'язаним, Він не вивів би тебе з полону".

Через багато років половець, який мучив Никона, прийшов у Києво-Печерський монастир і впізнав колишнього в'язня. Тоді він сам прийняв хрещення і чернечий постриг і став послушником преподобного. Помер святий у глибокій старості і був похований у Ближніх печерах Антонія.

Святого Никона прозвали Сухим, бо він висох від голоду та інших випробувань за роки перебування в полоні. Але водночас він вирізнявся незвичайною силою духу і старанністю до молитви і зробив багато богоугодних справ.

Свято 11 грудня за старим стилем - день пам'яті святого преподобномученика і сповідника Стефана Нового. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 28 листопада.

Про що говорять прикмети на 11 грудня

Прикмети на 11 грудня / фото ua.depositphotos.com

Прикмети дня говорять про те, якою буде погода і літо:

  • якщо цього дня плюс на вулиці - скоро будуть заморозки;
  • сніг випав уночі - лежатиме, а якщо пішов удень - скоро розтане;
  • холодний і сухий день - літо буде спекотним і сухим.

У народному календарі 11 грудня - свято Никонів день. За старих часів у цей час було прийнято запалювати свічки - так сонце "закликали" зійти на землю і відігнати нечисть.

Що не можна робити 11 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися або сваритися;
  • займатися домашніми справами після заходу сонця;
  • ходити на полювання і риболовлю;
  • виносити що-небудь із дому і щось позичати.

За народними прикметами цього дня не слід ходити в старих непраних речах - вважається, що тоді можна зіпсувати собі весь наступний рік. 

Що можна робити 11 грудня

Цього дня можна піти до храму, як це робили наші предки. Говорили: "Никон стоїть біля ікон" - це означало, що преподобний готовий допомогти всім, хто звернеться по допомогу. У святого просять допомоги дітям, родичам, здоров'я і фінансового благополуччя. Також святий Никон став символом боротьби з нечистою силою.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу без олії. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях. 

11 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микола, Никон, Данило, Леонтій, Петро, Терентій, Іван. 

Вас також можуть зацікавити новини: