Яке церковне свято сьогодні, 12 червня / ua.depositphotos.com

12 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують преподобного Петра Афонського. У народі день дістав назву Петро Капустник. Про традиції та прикмети 12 червня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

12 червня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідні свята) змістилися на 13 днів раніше. Однак частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

12 червня за новим календарним стилем (25 червня - за старим) - день пам'яті преподобного Петра Афонського.

Петро Афонський жив у VII-VIII століттях, у Греції. Він був воєводою в Константинопольському війську. Одного разу, 667 року, коли йшла війна із сирійцями, Петра взяли в полон. У в'язниці, куди кинули воєводу, він провів дуже багато часу, і весь цей час Петро розмірковував, чому його покарав Господь. Тоді ж він і згадав, що раніше хотів піти в монастир. Тоді Петро став молитися Миколі Чудотворцю і постити. Воєводі почали уві сні являтися святі, й одного ранку воїн прокинувся без ланцюгів і зміг втекти з в'язниці.

Петро вирушив до Риму - там він постригся в ченці, а потім пішов жити на гору Афон. 53 роки провів святий на самоті й молитві, там же, на Афоні, і помер. Його святі мощі зберігалися в монастирі святого Климента.

Церковне свято 12 червня за старим стилем

12 червня за старим календарним стилем - день пам'яті преподобного Ісаакія сповідника, ігумена обителі Далматської.

Про що говорять прикмети на 12 червня

12 червня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня судять, якими будуть літо і врожай:

  • роса ввечері випала - все літо буде спекотним;
  • світанок ясний - до гарного сінокосу;
  • дощ пішов - негода не дасть прибрати сіно.

У народному календарі 12 червня - свято Петро Капустник. З цього дня вже закінчували посадку овочів і зернових, але капусту садити ще дозволялося. Вважалося, що після 12 червня всі зусилля підуть нанівець.

Що не можна робити 12 червня

12 червня, як і в інший день, церква не вітає лайку, плітки, наклеп, жадібності, заздрощів, зневіри.

Народні прикмети не радять цього дня одягати одяг чорного кольору, щоб не відлякати щастя, а також позичати сіль - віддаси достаток. Вважається, що давати цього дня будь-що з дому - погана прикмета. Але якщо самі вирішили щось дати або подарувати людині, то це, навпаки, добре.

Що можна робити 12 червня

Преподобному Петру моляться про заступництво і зцілення від хвороб.

За народними прикметами 12 червня добре йти на риболовлю - буде хороший улов, а потім приготувати рибний суп. Юшку, до речі, потрібно готувати в будь-якому разі, навіть якщо "улов" буде з магазину: біла риба в страві - до білої смуги в житті, червона - до кохання, а якщо з останньою ложкою загадати бажання, то воно збудеться.

12 червня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Андрій, Арсеній, Іван, Марія, Онуфрій, Петро, Степан, Тимофій, Юліан.

За старим стилем іменини у Василя, Никанора.

Раніше ми публікували церковний календар на червень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: