Яке церковне свято 13 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

13 грудня за новим церковним календарем згадують мучеників Євстратія, Євгенія, Авксентія, Ореста, Мардарія, які постраждали за віру в Христа. У народному календарі - Євстратіїв день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 13 грудня за старим стилем - розповідаємо нижче.

13 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

13 грудня (26 грудня за старим стилем) - день пам'яті ченців Євстратія, Євгенія, Авксентія, Ореста, Мардарія.

Євстратій Севастійський жив у III-IV століттях у Севастії. Це були часи правління імператора Діоклетіана, який влаштовував гоніння на християн. Першим, хто зазнав катувань за свою віру, був пресвітер Аравійської церкви мученик Авксентій - його посадили до в'язниці. Воєначальник Євстратій, який таємно охрестився, дізнався про це і заявив привселюдно, що він теж християнин і теж потрапив до в'язниці. Його піддали страшним тортурам і стратили на багатті. Відомо, що перед смертю він вголос молився: "Величаю, величаю Тебе, Господи...", і зараз ця молитва читається на суботній монастирській службі. Пізніше було страчено і пресвітера Євстратія, а за ним - друга Євстратія, Євгена, простолюдина Мардарія і юного воїна Ореста, які також заявили, що вони християни. Мардарій перед смертю виголосив молитву "Владико Боже, Отче Вседержителю...", тепер вона називається його ім'ям і читається наприкінці служби третьої години.

Відео дня

Свято 13 грудня за старим стилем - день пам'яті апостола Андрія Первозванного. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 30 листопада.

Про що говорять прикмети на 13 грудня

Прикмети на 13 грудня / фото ua.depositphotos.com

За прикметами дня судять про погоду і яким буде врожай наступного року:

  • випав сніг цього дня - лежатиме до квітня;
  • погода морозна і ясна - влітку буде хороший урожай, а якщо тепла - то поганий;
  • хмари швидко і низько пливуть - до холоднечі.

У народному календарі 13 грудня - свято Євстратіїв день, яке також називали Відьмині посиденьки. Вважалося, що в цей час нечисть влаштовує шабаш і думає, як сонце винищити, тому трапляються зимові бурі та хуртовини. 

Що не можна робити 13 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, лаятися з близькими;
  • відмовляти в допомозі;
  • порушувати правила посту;
  • ображати будь-кого, зокрема й тварин.

Народні прикмети пов'язані з містикою і забобонами: вважається, що не слід підмітати і мити підлогу, щоб не вимести з дому достаток, а також залишати віник біля входу - нечисть викраде, щоб сонце замести. У жодному разі не можна піднімати що-небудь із землі - можна втратити здоров'я і залишитися без грошей, а на тих, хто порушить заборону лихословити, відьма з неба на голову звалиться, і болітимуть поперек і суглоби. Вірити цьому чи ні - особиста справа кожного, але знати про ці прикмети не завадить.

Що можна робити 13 грудня

Цього дня можна піти до храму або помолитися святим мученикам удома. У святих Євстратія, Євгена, Авксентія, Ореста і Мардарія просять непохитності віри і твердості духу, душевного спокою і сил винести всі життєві негаразди і йти правильним шляхом. 

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу без олії. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

13 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Аркадій, Володимир, Арсеній, Гаврило, Орест, Олександр, Євген, Анастасія, Герман, Іван. 

Вас також можуть зацікавити новини: