Яке церковне свято сьогодні, 13 лютого / ua.depositphotos.com

13 лютого за новим церковним календарем православні згадують преподобного Мартініана. У народі - Мартинів день. За що шанують святого, заборони та прикмети дня і що відзначають у православній церкві 13 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

13 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

13 лютого (26 лютого за старим стилем) - день пам'яті Мартініана Кесарійського, або Мартініана Палестинського, який жив у IV-V століттях.

Преподобний Мартініан жив у Палестині. В юності він покинув місто і 25 років провів пустельником у пустелі, де прославився своїми чудесами - до праведника почали приходити люди за порадами і настановами. Тоді Мартініан знайшов усамітнення на безлюдному скелястому острові. Лише зрідка до нього припливав корабельник із провізією, а Мартініан віддавав натомість плетені ним кошики. Одного разу в штормі біля острова розбився корабель, врятувалася тільки дівчина на ім'я Фотинія або Світлана. Мартініан їй допоміг, показав і розповів, як він живе, благословив і кинувся в море. За переказами два дельфіни допомогли Мартініану доплисти до суші. Фотинія ж відмовилася від пропозиції корабельника повернутися в місто і стала вести на острові доброчесне життя в молитві та суворому пості. Мартініан багато мандрував і мирно помер на службі в храмі.

Відео дня

Свято 13 лютого за старим стилем - день пам'яті святителя Микити, затворника Києво-Печерського.

Про що говорять прикмети на 13 лютого

13 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 13 лютого - свято Мартинів день, або Світлий день. За його погодою передбачали весну:

  • птахи дзвінко співають - тепло рано настане;
  • похмура і холодна погода - буде дощовий сезон;
  • морозна погода - літо буде посушливим.

 Вважається, що якщо цього дня сніг тане, то весна буде тепла. 

Що не можна робити 13 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, з'ясовувати стосунки та лінуватися.

Народні прикмети не радять жінкам займатися рукоділлям - вишивати, шити, в'язати, прясти, інакше можна заробити проблеми із зором. Також не варто цього дня ухвалювати поспішних рішень і робити великі покупки.

Що можна робити 13 лютого

Святому Мартініану моляться за хороший зір, також він вважається приборкувачем блудних пристрастей і покровителем сім'ї - святого просять вберегти від негараздів та невірності. 

За народними прикметами в Мартинів день потрібно гарненько попрацювати - прибрати в будинку, а також очистити голову від поганих думок.

13 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Артемій, Василь, Віра, Володимир, Євген, Зоя, Іван, Ірина, Мартін, Михайло, Микола, Павло, Світлана, Тимофій.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: