Церковне свято 15 січня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

15 січня за новим церковним календарем православні згадують преподобного Павла Фівейського. У народному календарі - Павлів день. Про його традиції, прикмети та що відзначають у церкві 15 січня за старим стилем - розповідаємо нижче. 

15 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

15 січня (28 січня за старим стилем) - день пам'яті святого Павла Фівейського, якого вважають першим християнським ченцем-відлюдником.

Про святого відомо небагато. Павло був родом із міста Фіви (Єгипет), народився він у IV столітті, рано залишився без батька і матері, а його дитинство було важким. Хлопчика віддали на виховання родичу, але він, будучи недоброю і жадібною людиною, вирішив звести Павла, щоб заволодіти його спадщиною. Опікун розповів язичникам, що дитина сповідує християнство, й Павла вирішили запроторити до в'язниці. 12-річний хлопчик змушений був тікати з дому. Він довго поневірявся, поки не знайшов печеру в пустелі й не оселився там. Харчувався Павло фініками і хлібом, який йому приносили ворони, а замість одягу йому слугувало пальмове листя.

Відео дня

У відлюдництві Павло провів практично все своє життя, а прожив до 113 років. Перед смертю його відвідав преподобний Антоній Великий, якому було видіння про печеру та відлюдника. Антоній же і поховав Павла. За легендою, могилу для святого вирили два леви.

Після смерті преподобного в пустелю потягнулися люди, а в V столітті на місці печери святого Павла заснували монастир - він є там і зараз. 

Свято 15 січня за старим стилем - день пам'яті святого Папи Римського Сильвестра. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 2 січня.

Про що говорять прикмети на 15 січня

Прикмети на 15 січня / pixabay.com

За прикметами дня орієнтувалися, якою буде погода найближчим часом, а також улітку:

  • небо в зірках - до гарного врожаю;
  • зірки яскраво блищать - буде мороз, а якщо тьмяні - потеплішає;
  • хмари з півночі - потепління не буде;
  • вітер цього дня - рік буде дощовий і холодний, а якщо стоїть ясна погода - буде спекотне і сухе літо.

У народному календарі 15 січня - свято Павлів день, або День чаклунів. За старих часів люди намагалися не виходити з дому без особливої потреби, побоюючись порчі та пристріту.

Що не можна робити 15 січня

Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо з близькими людьми;
  • ходити в старому і брудному одязі;
  • відмовляти в допомозі та милостині;
  • лихословити.

Народні прикмети не дозволяють також виходити з дому голодним - вважається, що так можна стати жертвою нечисті. Не варто гуляти наодинці в незнайомих місцях, піднімати предмети на вулиці, приймати подарунки від незнайомців та вихвалятися своїми успіхами і планами - удача може відвернутися. Вважається, що все, що буде загублено цього дня, вже ніколи не знайдеш.

Що можна робити 15 січня

У святого Павла просять душевного і тілесного здоров'я, позбавити від хвороб, пристріту, порчі, а також звертаються по допомогу звільнитися від впливу секти.

Цього дня можна займатися звичайними справами, бажано піти до церкви, помолитися на службі. За старих часів жінки на Павлів день готували круглий пиріг і несли його святити в храм, а потім по шматочку пригощали всіх членів сім'ї - така випічка вважалася своєрідним оберегом. Дітей, які народилися в цей день, закутували в лляні пелюшки - вони мали уберегти дитину від пристріту.

15 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем у Максима, Прохора, Івана, Гавриїла, Павла, Михайла, Олени. 

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: