Яке церковне свято 16 грудня / ua.depositphotos.com

16 грудня за новим церковним календарем згадують святого Аггея, одного з дванадцяти малих пророків. У народному календарі - Агєєв день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 16 грудня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

16 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

16 грудня (29 грудня за старим стилем) - день пам'яті пророка Агея (Аггея) - одного з останніх пророків Старого заповіту.

Святий пророк Аггей був одним з останніх старозавітних пророків. Він жив за 500 років до Різдва Христового. До народження Аггея вавилоняни захопили Єрусалим - місто розграбували, а його головну святиню - Храм Соломона - зруйнували. Жителів Ізраїлю взяли в полон і викрали в рабство. Звільнилися вони лише після того, як Вавилон упав під натиском Персії - тоді перський цар Кір відпустив ізраїльтян додому.

Відео дня

Імовірно, Аггей народився в полоні і вже звідти повернувся до Юдеї. Тоді ж почали відроджувати Єрусалимський храм, проте в якийсь момент його будівництво було перервано і заборонено перською владою. 520 року промови Аггея та іншого пророка Захарії зміцнили рішучість царя Зоровавеля і надихнули народ продовжувати відбудовувати храм. Аггей говорив, що Другий храм буде більшим за перший: у ньому Бог явить Своє благовоління світу. Будівництво храму завершилося 516 року.

Пророцтва Аггея увійшли в одну з дванадцяти книг малих пророків Старого Завіту.

Свято 16 грудня за старим стилем - день пам'яті святого Іоанна Мовчазника. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 3 грудня.

Про що говорять прикмети на 16 грудня

Прикмети на 16 грудня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду:

  • снігурі розчирикалися - до відлиги;
  • зірка впала - буде холоднеча;
  • кішка шукає тепле місце - до морозу. 

У народному календарі 16 грудня - свято Агей, Агєєв день, Аггей Зимоуказчик. Вважалося, що якщо цього дня багато інею, то на Святки буде багато снігу.

Що не можна робити 16 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити і лаятися;
  • відмовляти в допомозі;
  • порушувати правила посту;
  • робити генеральне прибирання;
  • лінуватися - святий Аггей не любить ледарів.

За народними прикметами цього дня не слід також ремонтувати взуття - до біди і розмовляти з людиною через поріг - це до сварки.

Що можна робити 16 грудня

У день пам'яті святого можна піти до храму. Святий Аггей вважається покровителем немовлят - до нього звертаються з молитвами про здоров'я дітей, просять захистити від пристріту, наставити на шлях істинний, а також позбавити від поганих звичок і зберегти в душі віру і добро. Вважалося, що пророк Аггей може наставити на праведне життя й особливо відзначає тих, хто трудиться. Тому святого просять позбавити від ліні.

Цього дня слід більше часу приділити сім'ї, дітям та онукам. Оскільки святий любить працьовитих, то день потрібно провести в клопотах вдома або на роботі. За старих часів із цього дня вже готувалися до Різдва.

Тим, хто дотримується посту, в цей день дозволяється гаряча їжа з олією, риба і трохи вина. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

16 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Софія, Петро, Ілля, Микола, Макар, Аркадій, Володимир, Павло, Олександр. 

Вас також можуть зацікавити новини: