Церковне свято 16 серпня / depositphotos.com

16 серпня в церкві згадують святих Ісаакія, Далмата і Фавста. У народному календарі - Ісаакій Малинник. Ким були святі, традиції цього дня і що не можна робити - розповідаємо в матеріалі.

16 серпня 2023 року - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Преподобний Ісаакій, Далмат і Фавст були ігуменами Далматського монастиря. Спочатку Далмат був військовим і служив у царя Феодосія Великого. Але потім відмовився від мирського і разом із сином Фавстом пішов в обитель преподобного Ісаакія біля Константинополя (приблизно 381 року). Там вони прийняли постриг і почали вести суворе життя. 

Святий Ісаакій залишив Далмата після себе ігуменом і обитель стала називатися Далматською. Преподобний Далмат славився як захисник православної віри. 431 року на III Вселенському Соборі в Ефесі він засудив вчення Несторія - той заявив, що Христос не Бог, а людина, в якій жив Бог, але його божественна і людська природа відокремлені. Після цього Далмата звели в архімандрити Далматської обителі. Помер він у глибокій старості. Святий Фавст, який був відомий своїми пісницькими подвигами, став ігуменом після батька.

Відео дня

Святих шанують 16 серпня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати їх будуть 3 серпня.

Народні прикмети на 16 серпня

Народні прикмети на 16 серпня / depositphotos.com

Прикмети дня говорять про те, якою буде погода зараз, восени та взимку:

  • яка погода цього дня - таким буде жовтень;
  • сильний вітер із дощем - осінь буде сирою і холодною;
  • вітер південний - взимку буде багато снігу.

У народі 16 серпня - свято Ісаакій Малинник, у цей час достигала пізня малина.

16 серпня - що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі:

  • не можна лаятися і лихословити, пліткувати, обмовляти, бажати зла; 
  • заборонено лінуватися - проведеш день лежачи, то незабаром зляжеш;
  • тим, хто дотримується Успенського посту - не можна їсти м'ясні та молочні продукти, яйця, рибу.

Головна заборона дня - не можна прибирати, підмітати і виносити сміття. Вважається, що тоді можна залишитися з "чистим" гаманцем і вимести з дому благополуччя. 

Що можна робити 16 серпня

Цього дня можна і потрібно працювати - все зроблене принесе хороші плоди. За старих часів традиційно варили варення з ягід - воно вважалося цілющим.

16 серпня - сприятливий день для одруження. Під час посту таїнство вінчання не відбувається, але шлюб реєструвати можна.

Вас також можуть зацікавити новини: