Церковне свято 17 липня / depositphotos.com

17 липня в православній церкві згадують святого Андрія, єпископа Критського. У народі день прозвали Андріїв. Про традиції та заборони на церковне свято і народні прикмети розповідаємо в матеріалі.

17 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Андрій Критський народився в місті Дамаску в сім'ї християн. Відомо, що до семи років він був німим, але після того, як причастився, заговорив. З того часу хлопчик почав вивчати Святе Письмо, а в 14 років прийняв постриг в Єрусалимі. 

За доброчесне і цнотливе життя його зарахували до єрусалимського кліру і призначили секретарем Патріархії, а пізніше включили в число представників Святого Граду на IV Вселенському Соборі - там Андрій протистояв єретичним вченням. Після цього його відкликали з Єрусалиму до Константинополя і призначили архідияконом до храму Святої Софії, а за часів правління імператора Юстиніана II святого Андрія висвятили в архієпископи міста Гортини на острові Крит. 

Відео дня

Святитель Андрій прославився як великий богослов, учитель іта творець гімнів. Він написав багато богослужбових співів і створив нову літургійну форму - канон. Найбільш відомий з його канонів - Великий покаянний канон, який читають у Великий піст. 

Святого Андрія згадують 17 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) шанувати його будуть 4 липня.

Народні прикмети на 17 липня

Народні прикмети на 17 липня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якою буде погода найближчим часом, а також осінь і зима:

  • небо в цей день затягнуло хмарами - до гарної погоди;
  • чути гуркіт грому - буде град, а залишок літа - непогожим;
  • листя почало жовтіти - осінь буде ранньою;
  • великий урожай лісових ягід - зима видасться суворою.

Народне свято називається Андріїв день або Андрій Налива - до цього часу наливалося вівсяне колосся. Головною стравою на столі в цей день була вівсянка.

17 липня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька заборон:

  • не можна сваритися і лаятися, особливо подружжю - шлюб дасть тріщину;
  • не бажано поспішати і метушитися - в поспіху можна наробити помилок і отримати неприємності;
  • не рекомендується давати і брати гроші в борг - до фінансових труднощів.

Також не слід планувати важливі справи на першу половину дня - все, що почнеш робити вранці, принесе неприємності.

Що можна робити 17 липня

У святого Андрія просять про зцілення від німоти і прощення гріхів. На це церковне свято можна і потрібно працювати - в справах буде удача. 

Наші предки в цей день готували вівсяну кашу - щоб бути здоровим, кожному належало з'їсти хоча б пару ложок. Також 17 липня збирали і підпалювали звіробій - вважалося, що дим від пучка трави проганяє з дому нечисть.

Раніше ми публікували православний календар на липень 2023 зі святами за нинішнім і новим календарем.

Вас також можуть зацікавити новини: