Яке церковне свято сьогодні, 17 лютого / колаж УНІАН, фото pixabay.com, Вікіпедія

17 лютого за новим церковним календарем православні згадують великомученика Феодора Тирона і преподобного Феодора, мовчальника Києво-Печерського. У народі свято називається Федір, Федір Тирон, Федір-тиран. Розповідаємо про заборони та прикмети дня і що відзначають у православній церкві 17 лютого за старим стилем. 

17 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

17 лютого за новим стилем (2 березня за старим стилем) - день пам'яті великомученика Феодора Тирона і преподобного Феодора, мовчальника Києво-Печерського, які жили в різний час, але прославилися християнськими подвигами.

Великомученик Феодор Тирон жив у III столітті і був на службі в мармаритському полку в місті Амасії Понтійської області (північний захід Малої Азії). Його та інших християн примужжади принести жертву язичницьким богам і зректися віри в Христа. Феодор відмовився і потрапив до в'язниці. Там його морили голодом, катували, але все було безуспішно. У підсумку святого вирішили спалити на вогні. 

Відео дня

У IV столітті святий Феодор з'явився уві сні константинопольському архієпископу Євдоксію і попередив його про підступний задум імператора Юліана Відступника. Річ у тім, що імператор велів у першу седмицю Великого посту таємно окропити кров'ю всі продукти на ринках міста. Святий Феодор порадив жителям міста зварити пшеницю з медом, приготувати коливо і харчуватися ним, щоб не купувати продукти на ринку. Відтоді, в пам'ять про цю подію Православна Церква особливо вшановує великомученика Феодора Тирона в першу суботу Великого Посту - напередодні цього дня читається канон великомученикові і благословляється коливо.

***

Про життя преподобного Феодора Мовчазного відомо небагато. Своє ім'я - Мовчазний - він отримав тому, що обрав подвиг мовчання. Мовчання було для святого шляхом до богомислення, а ще таким чином Феодор утримував себе від гріха навіть у слові. За це преподобний удостоївся від Бога дару чудотворення, яким і прославився. Цим даром володіють і мощі святого, які знаходяться в Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Свято 17 лютого за старим стилем - день пам'яті святого Миколи Сповідника.

Про що говорять прикмети на 17 лютого

17 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 17 лютого - свято Федір, Федір Тирон. Великомученика Феодора в народі прозвали "тираном", який вчасно одумався і захистив людей.

За погодою цього дня судять, якими будуть весна і літо:

  • туман цього дня випаде - травень буде холодний;
  • теплий день видався - літо буде спекотним, а якщо холодний, то прохолодним;
  • птахи повернулися з теплих країн - весна буде ранньою.

Спостерігали за небом: якщо купчасті хмари зранку почорніли - бути дощу.

Що не можна робити 17 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лихословити, базікати, пліткувати, відмовляти в допомозі.

У народі вважають, що будь-яка лайка і необережне слово цього дня можуть накликати біду. Також не радять носити одяг темного кольору, щоб не привернути невдачі.

Що можна робити 17 лютого

Святому Феодору Тирону моляться про зниклих близьких, а також просять підтримки у важкі часи, допомогти знайти правильний шлях і знайти сімейне щастя. Феодору Мовчазному моляться, щоб уберіг від марнослів'я і нестриманості язика. 

За старих часів на Федора було прийнято пити багато холодної води - вважалося, що вона допомагає очистити організм і зміцнити його.

17 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микола, Порфирій, Роман, Михайло, Павло, Марія, Маріанна, Федір.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: