Яке церковне свято 18 грудня / ua.depositphotos.com

18 грудня за новим церковним календарем згадують святителя Модеста, патріарха Єрусалимського. У народному календарі - Модестів день. Розповідаємо про його традиції, заборони, народні прикмети і кого вшановують 18 грудня за старим стилем.

18 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

18 грудня (31 грудня за старим стилем) - день пам'яті святителя Модеста, який все своє життя присвятив Богу.

 Модест народився у VII столітті в місті Севастії Каппадокійській у Малій Азії. Виховували його в християнських традиціях і з ранніх років хлопчик вирішив присвятити своє життя служінню Богу. Тому, коли подорослішав, постригся в ченці.

Відео дня

Спочатку він став настоятелем монастиря святого Феодосія Великого (Палестина). Якраз у цей час розгорілася війна з перським царем Хозроєм - було вбито 90 тис. християн, а християнські храми зруйновано. Єрусалимський патріарх Захарія та інші разом із Хрестом Господнім потрапили в полон. Тому Модесту доручили тимчасово керувати Єрусалимською Церквою. Він почав відновлювати зруйновані святині, відновив храм Гробу Господнього. Незабаром Модеста призначили патріархом Єрусалимської церкви. Помер святитель у глибокій старості, у 97 років.

Свято 18 грудня за старим стилем - день пам'яті Сави Освяченого, чудотворця. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 5 грудня.

Про що говорять прикмети на 18 грудня

Погодні прикмети на 18 грудня / фото Annette Meyer, Pixabay

Прикмети дня розповідають про те, якою буде погода найближчими днями і зима:

  • мороз цього дня - залишок зими буде сніжним і теплим;
  • снігурі співають - до снігопаду;
  • вітер західний або південно-західний - до потепління;
  • сніг осів під ногами - чекай відлиги.

У народному календарі 18 грудня - свято Модестів день, Модест, а також Покров худоби. За старих часів говорили: "Який Модест, такий буде і червень місяць".

Що не можна робити 18 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися і лихословити;
  • відмовляти в допомозі;
  • влаштовувати гучні застілля, п'янки, порушувати інші правила посту.

За старих часів вважалося, що цього дня гуляє нечисть, тому заборонялося залишати на видному місці ножі. Також не можна штопати одяг - будеш протягом цілого року виправляти помилки. Не слід брати гроші в борг і давати комусь у борг - до бідності та розорення. Увечері ні під яким приводом не варто виносити з дому старий одяг, взуття та сміття - разом із ними можна винести удачу.

Що можна робити 18 грудня

Святого Модеста вважають покровителем домашньої худоби, тому святителю моляться за захист тварин від холоду, голоду та загибелі, а також за благополуччя і процвітання господарства. На іконах святого Модеста часто зображують зі святими Флором, Лавром і Власієм, до яких підносять молитви про те саме.

Тим, хто дотримується посту, в цей день можна їсти гарячу їжу без олії - з 18 грудня починається найсуворіший тиждень посту. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

Цього дня прийнято просити пробачення та пробачати.

18 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віра, Віктор, Володимир, Данило, Єгор, Єлизавета, Зоя, Іван, Ілля, Марк, Михайло, Модест, Микола, Семен, Сергій, Софія, Федір, Юрій.

Вас також можуть зацікавити новини: