Яке церковне свято 18 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

18 листопада за новим церковним календарем згадують мучеників Платона і Романа. У народному календарі - Платона і Романа Зимоуказателів. Кого вшановують у цей день за старим стилем, традиції, заборони та народні прикмети цього дня - розповідаємо в матеріалі.

18 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

18 грудня (1 грудня за старим стилем) - день пам'яті мучеників Платона Анкірського і Романа Кесарійського, які постраждали за віру в Христа.

Платон і Роман жили в IV столітті. Платон був родом із благочестивої сім'ї християн, народився він в Анкірі, виховувався в християнських традиціях і, ще будучи зовсім юним, проповідував православ'я серед язичників. За це його схопили і судили - правитель Агріппін зажадав, щоб юнак зрікся віри, а коли той відмовився, то його кинули в темницю. Через тиждень Платона вирішили налякати знаряддями тортур, але той був непохитний. Тоді юнака веліли катувати і знову кинули в темницю. 18 днів він сидів там без їжі, бо не хотів її брати з рук язичників. Коли зрозуміли, що зломити Платона не вийде, правитель велів його стратити.

Відео дня

Роман жив у період правління імператора Максимілана і служив дияконом у храмі Кесарії Палестинської. Це були часи гонінь на християн, тому Роман був змушений переселитися до Антіохії, де він став проповідувати. Коли правитель Антіохії задумав зруйнувати християнський храм, то Роману разом з іншими віруючими вдалося його відстояти. Але пізніше, на одному з язичницьких свят, диякон став викривати ідолопоклонство. За це його схопили, стали катувати і хотіли спалити на багатті, але раптова злива загасила вогонь. Тоді мученика засудили до страти.

Свято 18 листопада за старим стилем - день пам'яті мучеників Галактіона і Епістимії. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 5 листопада.

Прикмети на 18 листопада

Про що говорять прикмети на 18 листопада / pixabay.com

За прикметами дня дивилися, якими будуть погода найближчим часом і зима:

  • сніг випав - зима теж буде сніжною;
  • дерева стоять в інеї - до швидкої відлиги;
  • вітер дме північний - скоро похолодає;
  • місяць у серпанку - до затяжної негоди.

У народному календарі 18 листопада - свято Платон і Роман Зимопокажчики. Вважається, яка погода встановиться 1 грудня, такою буде і вся зима - "Платон та Роман кажуть зиму нам".

Що не можна робити 18 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити;
  • відмовляти в милостині нужденним;
  • вирушати в далеку дорогу.

Також вважається, що цього дня небажано пропускати церковну службу, але якщо з якоїсь причини не вдається піти до храму, то потрібно помолитися вдома.

За народними прикметами не слід 18 листопада влаштовувати веселощі і дозволяти гостям мити посуд у вашому домі.

Що можна робити 18 листопада 

За старих часів цього дня традиційно йшли до церкви. У святих Платона і Романа просять допомоги у фінансових справах, благополучно пережити зиму, виростити гарний урожай. Також святі оберігають подружній союз.

Триває Різдвяний піст - тим, хто постує, цього дня можна їсти гарячу їжу з пісною олією, рибу і випити трохи вина. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

День найкраще провести з сім'єю, присвятити його рукоділлю, виробам, можна поміняти постільну білизну і випрати.

18 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Микола, Платон, Роман.

Вас також можуть зацікавити новини: