Яке церковне свято сьогодні, 18 лютого / pixabay.com

18 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Агапіта і святителя Лева I, папу Римського. У народі свято називається Вівсянки. Про заборони та прикмети дня і що відзначають у православній церкві 18 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі. 

18 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

18 лютого за новим стилем (3 березня за старим стилем) - день пам'яті святителя Агапіта сповідника, єпископа Синадського і святителя Лева I, папи Римського.

Святитель Агапіт народився і жив у III-IV століттях, у Каппадокії (Мала Азія) в сім'ї християн. Ще юнаком він вступив до монастиря. Завдяки життю в молитвах і пості Агапіт отримав від Господа дар чудотворення.

Відео дня

Одного разу імператору Лікінію стало відомо, що чернець Агапіт має надзвичайну фізичну силу. Правитель розпорядився закликати чоловіка на військову службу. Агапіт підкорився, але коли почалися гоніння на християн, то сповідував віру в Христа і приєднався до мучеників. Йому довелося перенести чимало страждань, але він залишився живим.

Коли помер Лікіній, то новий правитель, Костянтин Великий, дізнався, що за молитвою Агапіта відбуваються зцілення. Імператор відпустив ченця на волю. Агапіт повернувся в обитель, і незабаром його обрали на кафедру єпископа Синадського. Себе він показав як мудрий правитель і помер у глибокій старості.

***

Святитель Лев народився в середині V століття. Він мав гарну освіту, і попереду на нього чекала блискуча кар'єра, але Лев обрав духовний шлях - став архідияконом при папі Сиксті III. Коли Сикст помер, то Лева обрали Папою Римської Церкви.

Святий Лев був захисником православ'я проти єресі Євтихія та Діоскора. Леву, завдяки його посланням до святих Константинопольських царів Феодосія II і Маркіяна, вдалося скликати IV Вселенський Халкідонський Собор, на якому засудили єресь монофізитів. Відомий також факт, коли 452 року Лев тільки силою свого слова втримав ватажка гунів Аттілу, щоб ті не розорили Італію.

Святитель дожив до глибокої старості: він заздалегідь знав про свою смерть і встиг до неї підготуватися. Поховали його у Ватиканському соборі в Римі.

Свято 18 лютого за старим стилем - день пам'яті святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського, і святої мучениці Агафії.

Про що говорять прикмети на 18 лютого

18 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / Takashi Yanagisawa , pixabay.com

У народному календарі 18 лютого - свято Агап, Вівсянки, Вівсянкин день, Ярило з вівсянкою. Вважалося, що саме в цей час уперше після холодів починає співати маленька пташка вівсянка, і вона "веде за собою весну".

Більшість прикмет дня пов'язані з урожаєм:

  • почалася повінь - влітку буде гарний сінокіс;
  • день видався погожий, без опадів - до гарного врожаю;
  • якщо чути грім - теж буде багатий урожай;
  • блідий місяць на небі - чекай на сильний снігопад, а якщо ясний - буде холоднеча.

Жовту пташку вівсянку вважають символом весни, вважається, що якщо її випадково побачити - це до добра. 

Що не можна робити 18 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сумувати, перебувати в зневірі, лаятися і байдикувати. За народними прикметами, цього дня не варто носити одяг темного кольору - можна накликати біду. 

Що можна робити 18 лютого

Святителям Агапіту Синадському і Льву, папі Римському, моляться про зцілення від різних недуг.

З цього дня потрібно починати готуватися до польових робіт. За старих часів господині пекли пиріжки з вівсяного борошна, вівсяне печиво і булочки у формі пташок. Такою випічкою потрібно пригостити рідних і близьких, а якщо побачиш пташку вівсянку - то погодувати і її. Також за прикметою, 18 лютого потрібно вдягнути що-небудь жовте - на удачу.

18 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Агапіт, Анна, Василь, Віктор, Володимир, Лев, Павло.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: