Яке церковне свято 2 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

2 грудня за новим церковним календарем згадують одного з 12 малих пророків - святого Авакума. У народному календарі - Авакумів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 2 грудня за старим стилем - у матеріалі.

2 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

2 грудня (15 грудня за старим стилем) - день пам'яті святого Авакума, одного з 12 малих пророків, який передбачив багато важливих подій.

Авакум народився в VII столітті в Єрусалимі. Про його життя відомо мало. Він був восьмим із 12 пророків і зробив кілька історичних передбачень. Авакум передбачав полон Вавилоном Ізраїлю, падіння Єрусалимського храму і прихід Месії. Також у писаннях сказано, що Авакум дав їжу пророку Даниїлу, якого віддали на розтерзання левам. Відомо також, що святий пророк прожив до глибокої старості.

Відео дня

Свято 2 грудня за старим стилем - день пам'яті пророка Авдія. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 19 листопада.

Про що говорять прикмети на 2 грудня

Прикмети на 2 грудня / pixabay.com

За прикметами дня дивляться, чи буде мороз найближчим часом і якою видасться зима:

  • якщо цього дня пішов сніг, то зима буде холодною, а весна - пізньою;
  • на небі немає ні хмаринки - чекай морозу;
  • день похмурий - буде потепління;
  • вітер змінив напрямок - погода зіпсується.

У народному календарі 2 грудня - свято Авакумів день, Авакум. За старих часів у цей час остерігалися залишати маленьких дітей одних, щоб уберегти їх від зла. 

Що не можна робити 2 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися і лаятися;
  • підвищувати голос на дітей;
  • розважатися і шуміти, влаштовувати пишні застілля, порушувати правила посту;
  • робити ремонт.

За народними прикметами цього дня не варто починати нові справи, будувати плани і вирушати в дорогу - будь-яке починання може обернутися неприємностями. 

Що можна робити 2 грудня

Святого Авакума вважають покровителем дітей і просять захистити їх від хвороб, травм, злих духів і недобрих людей, моляться про здоровий сон для немовлят, які часто плачуть ночами.

За народними прикметами цього дня слід очистити свій дім від негативу - для цього потрібно викинути непотрібні речі, а, якщо вони в хорошому стані, то роздати нужденним. Цей час найкраще провести в сімейному колі, можна шити, в'язати або вишивати. 

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з олією, рибу і трохи вина. Раніше ми публікували докладний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

2 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Степан, Андрій, Іван, Микола, Кирило, Володимир, Матвій, Борис, Сергій, Маргарита.

Вас також можуть зацікавити новини: