Церковне свято 2 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

2 січня за новим церковним календарем православні згадують святого папу Римського Сильвестра. У народному календарі - Сильвестрів день. Розповідаємо про його традиції, народні прикмети, а також що відзначають у церкві 2 січня за старим стилем.

2 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

2 січня (15 січня за старим стилем) - день пам'яті святого папи Римського Сильвестра.

Сильвестр жив на рубежі III-IV століть. Він народився в Римі, в сім'ї християн. Рано позбувся батька, тому його виховував учитель, пресвітер Квірін. Коли Сильвестр досяг повноліття, то став допомагати мандрівникам. Це були часи гонінь на християн, але Сильвестр не побоявся і прийняв у себе святого сповідника єпископа Тимофія. а після його мученицької смерті поховав його. За це Сильвестра схопили і судили, а потім кинули до в'язниці. Звільнився він тільки після смерті градоначальника-язичника. 

Відео дня

Коли Сильвестру виповнилося 30, він став священиком, а через 15 років його обрали єпископом Римським. Папа Сильвестр керував Римською Церквою понад 20 років. Помер у глибокій старості. 

Існує легенда, за якою святителю Сильвестру вдалося здолати морське чудовисько - Левіафана - і таким чином врятувати людство від кінця світу.

Свято 2 січня за старим стилем - день пам'яті святого Ігнатія Богоносця. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 20 грудня

Про що говорять прикмети на 2 січня 

Прикмети на 2 січня / фото Joshua Woroniecki, Pixabay

За прикметами дня судять, яким будуть літо і врожай:

  • мороз цього дня - літо буде спекотним; 
  • іній лежить на деревах - до гарного врожаю;
  • синички почали співати - до затяжних морозів.

У народному календарі 2 січня - свято Сильвестрів день, Курячий день, день Кура і Курки. Незвичайну назву він отримав тому, що в цей час зазвичай наводили лад у курниках.  

Що не можна робити 2 січня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися з близькими і друзями;
  • засуджувати кого-небудь, лихословити;
  • зловживати спиртними напоями;
  • займатися прибиранням.

За народними прикметами, цього дня не радять стригти волосся - буде погано рости, і не слід їсти курку та яйця - вважається, що тоді щастя може вилетіти з дому.  

Що можна робити 2 січня

Святому Сильвестру моляться про зміцнення віри, просять про подальше життя і мир на землі. 

Цей день добре провести в колі сім'ї, зазвичай прийнято збиратися за спільним столом і доїдати все, що залишилося після Нового року. Також у цей час зазвичай було заведено чистити курники, обкурювати їх ароматними травами, лагодити сідала і годівниці - таким чином домашню птицю захищали від нечисті та загибелі.

За старих часів цього дня було популярним ворожіння на цибулі на погоду: слід було очистити 12 цибулин, посолити їх і залишити до ранку. Яка цибулина за рахунком буде мокрою - такий місяць буде дощовим.

2 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Марк, Сергій, Кузьма, Модест, Василь, Петро.

Вас також можуть зацікавити новини: